"Нефтохим" ще преобразува ТЕЦ-а си на газ с 339 млн. лв.

"Нефтохим" ще преобразува ТЕЦ-а си на газ с 339 млн. лв.

Бургаската нефтена рафинерия планира да модернизира топлоелектрическата си централа и тя да заработи на природен газ през 2024 г. Това предвижда бизнес планът на "Лукойл Нефтохим" за периода 2020-2024 г., който ще бъде обсъден от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на открито заседание в сряда.

В него се посочва, че сегашната ТЕЦ често аварира и губи генерираща топлинна мощност

Инвестицията в това намерение е 339 млн. лв., като върху проекта е започнало да се работи още през миналата година и планираните за 2020 г. средства са 3.75 млн. лв., но същинската дейност се планира за 2021 г., когато се предвижда да се доставят газовите турбини на стойност над 75 млн. лв. Самите строителни дейности ще стартират през 2023 г. и цялата инвестиция ще струва 339.059 млн. лв.

"Нефтохим" посочва, че ще осигури средствата в рамките на амортизационните отчисления и чрез привлечени средства.

В същото време от отчета за предходната бизнес програма на "Нефтохим" става ясно, че дружеството е инвестирало в съоръжението си за производство на електроенергия за собствените нужди едва 18 млн. лв. при заявени над 45 млн. лв. За ремонти обаче са изхарчени много повече от планираните пари – при планирани разходи за ремонти за предходните пет години от 12.698 млн. лв. рафинерията е дала 23.144 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?