Според политици и експерти

Негативната перспектива на S&P за България не е неочаквана

Антиправителствените протести навършиха шест месеца.

Понижаването на перспективата на България от агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard&Poor's) не е толкова неочаквано, коментира Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. В петък международната рейтингова агенция потвърди кредитния рейтинг на България в дългосрочна чуждестранна и местна валута на BBB/А-2, но ревизира перспективата на страната ни от "стабилна" на "отрицателна". Като причина за това са посочени слабите перспективи за икономически растеж, както и политическата нестабилност, която според агенцията може да доведе до забавяне на структурни реформи.

"Вече става традиция в един момент да използваме едни данни за едни обяснения, други данни за други обяснения. Преди три месеца обясняваха, че е спешно България да си осъвремени бюджета, да се взема 1 млрд. допълнително кредит. Всички се питахме, и български и международни анализатори, защо е толкова наложителност като данните не показваха такава спешност и наложителност. И тогава всички стигнахме до извода,
че може би българското правителство знае нещо за българската икономика, което ние не знаем, т.е., че нещо ще се случи много по-лошо, отколкото това, което очакваме. Сега виждате, само три-четири месеца по-късно ние се опитваме отново със същите данни да кажем, ама не, вижте, всъщност нашата икономика е доста по-добре, ние тръгваме нагоре, нещата се променят" , коментира Руслан Стефанов в неделя пред БНР.

Той напомни, че рейтинговите агенции си имат определена матрица и рамка за анализите.

"Не бих искал да кажа, че тази матрица е абсолютно меродавна или че техните оценки са задължителната истина, но техните оценки се гледат от инвеститорите. И в случая не мисля, че беше изключително неочаквано да се случи нещо такова, имайки предвид цялостната политика и цялостната обстановка в страната в последната година, тоест взимането на допълнителни заеми за бюджета... Те гледат обществените, т.е. те включват вътре всички компании, цялостно състояние на икономиката и т.н., и, разбира се, и състояние на устойчивост на политиката", посочи експертът. Според него българското правителство не успява да отговори експертно на критиките, а се опитва да реагира с политически аргументи.

Депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев, който участва в същото предаване на БНР, припомни, че намаляване на перспективата не е сваляне на рейтинга и драма няма.

"Това е нещо, като да имате 6 и сега ви слагат 6- примерно в училище. Обикновено около 1 година след обявяването на намаление на перспективата или увеличение на перспективата следва ревизия на рейтинга и той върви надолу, нагоре или остава същият. Тоест няма драма в това отношение, сигналът обаче не е добър. Това означава, че те ни
поставят една питанка, в рамките на следващите 12 месеца ще ни наблюдават внимателно и ще преценят според развитието на бюджетната ситуация какво правят", поясни Кадиев.

По думите му става дума за "обръщане на тенденция, тъй като последните десетина години не е имало намаление на рейтинг или намаляване на перспективата".

"Промяната на перспективата не е задължителен повод за промяна на политиката на държавата. Напротив, аз мисля, че политиката специално във финансово отношение на това правителство е добра. Проблемът, който виждам обаче, е в приходната част. И той е, че, ако не се изпълнят приходите, а има голям риск, за 2013 г. вече е ясно, че няма да се изпълнят, рискът е голям за 2014 г., тогава ще се наложи и намаляване на разходите, т.е. промяна на цялата фискална политика. Можем да стигнем до парадокса, до който се харесаме на рейтинговите агенции, защото сме намалили разходи, но не се харесваме на обществото, защото намаляване на разходи означава спиране на много политики", заключи Георги Кадиев от БСП.

Депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на финансите Владислав Горанов смята, че ревизирането на перспективата за България от стабилна на отрицателна е нещо "неприятно е, но не неочаквано".

"Когато има политически дисбаланси, задължително рейтинговите агенции ги улавят и негативната перспектива изразява именно това. Не може да има нормална икономическа среда и условия за растеж при условие, че има ясно очертана политическа нестабилност...Затова сме настоявали многократно да се сложи ред. Редът минава с предсрочни избори, но управляващите не намират проблем в това, което се случва, така че дебатът продължава", каза Горанов.

Споделяне

Още от Бизнес