Неизгодни за бюджета сделки със зърно за семе въртели 30 института

Тридесет института от системата на Селскостопанската академия (ССА) са проверявани за сключвани неизгодни сделки за продажба на произвеждано от тях зърно за семена и затова временно от 23 юли 2012 г. е преустановена продажбата на такова зърно. Това обясни председателят на държавното звено Петър Славейков пред Mediapool във вторник по повод обявена по-рано през деня от Министерството на земеделието и храните информация за констатирани злоупотреби от институтите, които продавали семена на изключително занижени цени на определени фирми.

Докато трае проверката, която ще проследи сделките за година назад, е спряна продажбата на зърна за семена.

Славейков каза, че все още не могат да бъдат посочени фирмите, които са се облагодетелствали от сделките, нито кои са отговорните лица, сложили подписи под тях, но когато приключи проверката и се установи кой каква вина има, "от тях ще се търси административна отговорност".

По думите на шефа на ССА от продажбата на семена на занижени, а не на пазарни цени съответните институции са губили между 50 и 80 лв. за килограм. Като цяло обаче щетите от неизгодните сделки още не са обобщени.

Миналия петък от Националната асоциация на зърнопроизводителите алармираха за проблема със спряната продажба на семена, което според тях застрашава не само реколтата през идната година, но и следващите. Тогава обаче от агроведомството заявиха пред Mediapool, че продажбата на семена ще бъде възстановена в началото на тази седмица.

"В никакъв случай не съм разпореждал да се продават семена само и единствено през стоковите борси. Те ще продължават да се предлагат директно на фермерите, след въвеждането на еднакви правила за всички институти, както и на нормални пазарни  цени”, заяви във вторник шефът на ССА Петър Славейков, цитиран от земеделското министерство.

По-късно той добави, че вече до всички структурни звена на академията са изпратени писма на 2 август, в които са посочени определените минимални цени на продаваните от тях семена.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?