Неизпълнени от държавата доставки на дървесина затвориха "Свилоза"

Неизпълнени от държавата доставки на дървесина затвориха "Свилоза"

Производителят на целулоза "Свилоза” обяви, че е спрял работа, тъй като Северозападното държавно предприятие системно не си изпълнява договорите за доставка на дървесина за преработване. Дружеството е изпразнило складовете си, няма суровина за работа и не може да изпълнява свои международни договори, което ще му донесе значителни загуби.

Това съобщиха от компанията в четвъртък, която посочва, че негативното развитие на пазара на дървесина от началото на 2017 г. продължава.

Липсата на достатъчни количества дървесина е довел до драстичен скок на цените през третото и четвъртото тримесечие на годината. "Свилоза“ вече е изразходвала наличните в началото на 2017 г. запаси, а в същото време Северозападното държавно предприятие системното не изпълнява договорите си за доставка на дървесина.

В края на 2017 г. все още има неиздължени количества по договор от 2016 г., а доставките на количествата за 2017 г. в повечето от горските стопанства изобщо не са започнали, посочват от завода. В съобщението се допълва, че опитите да се закупи дървесина от свободния пазар също се оказали неуспешни поради голямото търсене.

"Престоят ще доведе до значителни загуби за предприятието. Това ще наруши изпълнението на сключени международни търговски договори и ще нанесе непоправими щети на имиджа на завода като коректен партньор, както и на многохилядните акционери на публичната компания", заявяват от предприятието.

Ръководството му е информирало всички държавни институции за създалата се ситуация. Взети били управленски решения, но от тях нямалж конкретни резултати за преодоляване на изоставането в доставките, оплакаха се от "Свилоза".

Споделяне

Още от Бизнес