Неизпълнените обещания за реформи заплашват българското правителство

Неизпълнените обещания за реформи заплашват българското правителство

С неизпълнените обещания за реформи на неефикасните държавни служби българският премиер Бойко Борисов може да отблъсне избирателите, които го издигнаха на власт миналата година. Това се казва в кореспонденция на агенция Ройтерс от София, цитирана от БТА в сряда.

В кореспонденцията се припомня, че десноцентристката партия ГЕРБ е дошла на власт през юли 2009 г. с обещание да реформира остарялата пенсионна и здравна система, но отстъпва, изправена и пред най-малкия протест. Тя може да бъде наказана за бездействието на изборите догодина, посочва Ройтерс по този повод.

Три години след присъединяването към Европейския съюз България остава най-бедната му членка. Подкрепата за ГЕРБ се срина до 28 на сто този месец от 40 на сто на изборите миналата година заради недоволството на традиционните десни избиратели от липсата на напредък в реформите.

Мнозина избиратели, които смятат, че Борисов е непоследователен, може да не гласуват за ГЕРБ на президентските и местните избори догодина, въпреки че в България няма протести като тези в съседните Гърция и Румъния, се казва по-нататък в кореспонденцията.

Откакто ГЕРБ дойде на власт, полицейските операции срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи спечелиха на партията благосклонността на медиите. Но след тези операции все още никой не е зад решетките. Борисов се отказа от планираната реформа на пенсионната система, повиши плащанията по социални осигуровки и се въздържа да повиши данъци, за да не предизвика обществено недоволство.

Икономиката се сви с 5 на сто миналата година, но България преживя кризата по-леко от редица съседни страни, без да въвежда драстични ограничения. Сега растежът бавно се възстановява, пише Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Борисов и ГЕРБ сега се радват на лукса, че опозицията е слаба. Подкрепата за социалистите е едва 14 на сто след изборното им поражение миналата година.

Но изборите догодина за предимно церемониалния президентски пост и за кметове могат да донесат промяна в съотношението на силите.

Президентът социалист Георги Първанов се готви да се върне в активната политика. Анализатори смятат, че той може да се превърне в популярна фигура и да издигне предизвикателства пред Борисов, отбелязва Ройтерс в кореспонденцията си от София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?