Неизвестен обикалял около колата на Гебрев в деня на отравянето му (видео)

Неизвестен обикалял около колата на Гебрев в деня на отравянето му (видео)

Неизвестен мъж е обикалял около колите на оръжейната фирмата "Емко" на бизнесмена Емилиян Гебрев часове преди отравянето му. Това се вижда от записи от охранителните камери в подземния паркинг. Мъжът с шапка и ръкавици е заснет на малко преди 14 ч. на 28 април 2015 г. Същата вечер Гебрев е приет в болница със сиптомите на отравяне. От кадрите се вижда как мъжът влиза в паркинга и след това застава за кратко между два автомобила.

Държавното обвинение обвинение поясни, че кадрите са били изпратени за експертиза във ФБР. Целта била да се установи самоличността на мъжа.

Видеото бе разпространено от в понеделник от прокуратурата, която за пореден път дава публичност на доказателство по нашумяло дело.

В случая то е за опит за убийство на Гебрев, на сина му и на търговски директор в "Емко". Разследването бе възобновено четири години след отравянето на бизнесмена, към чийто бизнес се оказа от особен интерес за фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Самият Гебрев твърди, че е бил отровен по същия начин както двойния агент Сергей Скрипал в Солсбъри. Според властите във Великобритания опитът за убийство срещу него е извършен с вещество сходно на "Новичок".

Доскоро от прокуратурата бяха пестеливи откъм подробности за случая "Гебрев". В края на миналата година оттам все пак потвърдиха подозренията, че има връзка между посегателството срещу българския бизнесмен и покушението срещу Скрипал. И в двата случая се появява един и същи предполагаем офицер на руското ГРУ – Денис Сергеев с псевдоним Сергей Федотов. Той е пристигнал в България четири дни преди отравянето на Гебрев и си е тръгнал в деня, в който бизнесменът е бил приет в болница.

Според разследващия сайт Belingcat Федотов е командир на секретно поделение от руското ГРУ. Изданието твърди, че през 2015 г. у нас са дошли общо 8 души със задача да подготвят и извършат отравянето на Гебрев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?