Неизвестен районен секретар стана шеф на общинската приватизация

Столичният общински съвет (СОС) избра секретаря на район Студентски Марин Христов за главен изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП).

Неговата кандидатура бе подкрепена от всички политически групи в съвета с изключение на БСП, които гласуваха "въздържал се".

Това е първата рокада на шефския пост в СОАП, откакто агенцията бе учредена. Досега мястото се заемаше от "несменяемия" Иван Димитров, който се задържа на него 16 години.

Марин Христов е част от управленския екип на районния кмет Димитър Дилчев (ГЕРБ).

Иван Димитров подаде оставка през септември, след като в края на юли прокуратурата му повдигна обвинение за безстопанственост при продажбата на общинското предприятие "Триадица" през 2000 година. При подаването на оставката той заяви, че причините за оттеглянето са от лично естество.

Той твърди, че е поставил единствено формален подпис в документите за сделката, която преди това е била одобрена от Столичния общински съвет.

Сделката по приватизацията на фирмата е станала в края на 2000 година, а общинското дружеството със 108 ценни имота в капитала му е продадено за 6 милиона лева. От тях в брой са платени само 800 000 лева, а останалите пари са дадени под формата на компенсаторни записи от работническо-мениджърското дружество "Авеста приват".

До 1998 година шеф на Надзорния съвет на продадената общинска фирма "Триадица" бе емблематичният бивш председател на Столичния общински съвет Антоан Николов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?