Неизвестна албанска "армия" заплаши правителството в Скопие

Неизвестна досега организация, наричаща себе си "Армия за освобождение на окупираните албански земи", заплаши, че ще нападне македонската армия и полиция, ако в срок от две седмици не се оттеглят от "окупираните албански земи", предаде агенция ТАНЮГ, цитирана от БТА.

В съобщение, публикувано в интернет портал "Поталб" на албански език, което бе цитирано от всички македонски медии, се твърди, че самозваната "армия" е организирала в Митровица среща на своя "генерален щаб", откъдето е изпратила на македонското правителство ултиматум в срок от две седмици да се оттегли от "окупираните и колонизирани албански земи".

Този текст е публикуван в момент на нараснало напрежение в Македония след убийството на петима македонци край Скопие. Разследването на убийството още не е приключило, а медиите в Скопие не изключват престъплението да е било етнически мотивирано.

В същото съобщение се твърди, че "в Бившата югославска република Македония всекидневно се нарушават правата на албанците".

"Просръбското правителство на Никола Груевски разпространява антиалбанска идеология и инсценира нападения срещу невинни албанци, македонците блокират албански села, а никой от корумпираните политици в етническа Албания не реагира, защото всички са продадени души и предатели на отечеството", се казва в текста.

Организацията заплашва, че няма да седи със скръстени ръце, а ще "отмъсти за братята си". "Достатъчно мълчахме, с мълчанието е свършено", се казва в "ултиматума" към македонското правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?