Неизвестна групировка пое отговорност за атентата, външно отрича

Неизвестна групировка пое отговорност за атентата, външно отрича

Неизвестната терористична групировка "Основа на джихада" ("Ал Каида Джихад") пое в събота отговорността за атентата срещу автобуса с израелски туристи в Бургас, при който загинаха седем души и десетки бяха ранени, съобщи сайтът ynetnews.com.

 

Популярният сайт е част от медийната групировка, която издава и най-тиражния израелски всекидневник "Йедиот ахронот".

 

В декларация, разпространена из западни средства за масова информация, групировката заплашва да извърши нови нападения. "Месецът Рамазан е месец на свещена война и смърт в името на Аллах. Той е месец за борба с враговете на Аллах и неговия пророк - евреите и техните американски подръжници."

 

В декларацията се казва още, че "един от нашите членове, с помощта на Аллах, успя да взриви автобус пълен с еврейски туристи, осквернители на светите земи, след като извърши внимателно проследяване."

 

"Свещената война не е ограничена до конкретна арена и ние ще се бием с евреите и американците, докато те не напуснат земята на исляма", се казва в декларацията, цитирана от ynetnews.com. Според сайта, "Основа на джихада" очевидно е свързана с движението Глобален джихад, към което принадлежи и "Ал Каида".

 

Външно министерство отрече

 

Непосредствено след разпространението на информацията за поетата от групировката отговорност, българското Министерство на външните работи я опроверга.

Според говорителя на ведомството Весела Чернева данните, че “Ал Кайда - Джихад” стои зад атентата в Бургас, не са верни и става въпрос за спекулации.

Споделяне

Още по темата

Още от Вашите видеоновини

Какво очаквате да свърши служебното правителство?