Неизвестна иракска групировка заплаши, че ще убие тримата румънски заложници

Неизвестната досега ислямистка групировка Му'ад бин Джебел заплаши, че ще убие тримата румънски журналисти и преводача им, които бяха отвлечени в Ирак на 28 март, ако Румъния не изтегли до четири дни контингента си от страната, предадоха информационните агенции в петък.

На черно-бял видеозапис, излъчен през деня от телевизия Ал Джазира, тримата румънци са седнали на земята, изглеждат с вързани ръце и стоят между двама мъже, които са прави и са насочили срещу тях револвер и автомат, съобщава АФП.

Тримата журналисти Мари-Жан Йон, Сорин Думитру Мишкоч и Едуард Овидиу Оханесян бяха отвлечени, когато се опитваха да направят репортажи за обстановката в Ирак.

На видеозаписа журналистката Мари-Жан Йон съобщава ултиматума на похитителите, но гласът ѝ е едва доловим. Тя призовава сънародниците си да демонстрират, за да упражнят натиск върху румънското правителство, за да отстъпи пред исканията на похитителите, посочи водещият на Ал Джазира.

Във видеоматериала отделно е показан и четвърти заложник - преводачът на журналистите Мохамад Мунаф, който има американско, румънско и иракско гражданство. На видеолентата двама въоръжени мъже са насочили дулата на оръжието си към главата му. Според телевизия Ал Джазира той умолява американския президент Джордж Буш да се намеси, за да издейства освобождаването му.

Румънският президент Траян Бъсеску прекрати посещението си в Кишинев и се завърна по спешност в Букурещ, предаде Ромпрес.

Споделяне

Още от Балкани