Неизвестност около изхода от президентските избори във Франция

Неизвестност около изхода от президентските избори във Франция
Основните кандидати в надпреварата за президент на Франция проведоха заключителните си митинги в четвъртък преди първия тур на изборите в неделя.  

След 12-годишното президентство на Жак Ширак, французите жадуват промяна. Избирателната активност на първия тур в неделя се очаква да е по-висока от тази през 2002 г., предаде АП.

Както се очакваше, от всички 12 кандидати за президентския пост, само трима имат шанс да спечелят: Никола Саркози, проамерикански настроен консерватор; социалистката Сеголен Роаял, която се надява да е първата жена президент на Франция; и центристкият кандидат Франсоа Байру, който се рекламира като обединителя, от който се нуждае страната.

Саркози беше водач във всички социологически проучвания тази година и уверено сложи на сайта си и на партийната централа часовници, които отброяват времето не до първия тур в неделя, а до балотажа на 6 май.

Извън това, най-големите въпроси са дали Байру или Роаял ще се изправят срещу Саркози на втория тур и как ще се представи крайно-десният националист Жан - Мари Льо Пен. Преди пет години той стъписа Франция и Европа, когато стигна до балотаж срещу Ширак.

Вотът ще е голяма степен мажоритарен, тъй като основните кандидати често се отклоняват от партийната линия и основните леви и десни платформи, като обещават да съживят икономиката и да спомогнат за интеграцията на милиони чернокожи и арабски граждани от бедните райони, които изправиха страната на нокти с триседмичен бунт през 2005 г.

“Тримата кандидати, които днес могат да се надяват да спечелят, са много популярни хора и интересът е голям. Не изключваме възможността в неделя да имаме много висока избирателна активност – около 80 процента”, заяви Пиер Джакомети, директор на агенция “Ипсос”.

Роаял допусна гафове, които ѝ костваха загуба на подкрепа по време на кампанията. Тя опита да навакса на финала, като покани испанския министър-председател Хосе Луис Родригес Сапатеро да говори на заключителния ѝ предизборен митинг в Тулуза. Испанският премиер социалист е първият голям международен лидер, който взема страна в тазгодишните френски избори.

Той подкрепи Роаял в ентусиазирана реч. “Саголен въплъщава персонален устрем, жив характер и оптимизъм”, заяви Сапатеро пред близо 15 хилядния митинг. “Сеголен въплъщава проекта на трансформацията, демократизацията и модернизацията”, допълни той.

Сапатеро, чиято изборна победа през 2004 г. е вдъхновение за френската левица, заяви, че "Сеголен Роаял знае как да служи на Европа".

Митингът на Никола Саркози в Марсилия също привлече хиляди ентусиазирани симпатизанти. Неговият екип също опитваше да привлече колебаещите се французи, като над 20 000 привърженици раздаваха рекламни материали. Саркози обеща да върне силата на Франция и да възвърне вярата на хората в политиката.

Той получи подкрепата от бившия френски президент Валери Жискар Д’Естен, който оглавяваше и конвента за създаване на нова евроконституция. 

И другите двама основни кандидати избраха южни градове за заключителните си митинги – Байру беше в По, а Льо Пен в Ница.

В желанието да си осигурят подкрепата на нерешилите за кого да гласуват, в последните дни от кампанията представителите на десницата и на левицата са насочили огъня към центриста Байру, обвиняван и от двата лагера, че принадлежи към противниковия.

 “Познавам го от години като десен човек. От известно време обаче той се промени и стана кандидат на левицата. Единственият въпрос е: Попита ли избирателите дали те са съгласни?”, каза Никола Саркози.

Кандидатът на левицата Сеголен Роаял обвини Саркози, че се опитва да спечели “на всяка цена” привърженици на Льо Пен и така рискува “разделение на републиката”.

В редакционната си статия в петък френският всекидневник “Монд” призовава избирателите да изпратят на втори тур Саркози и Роаял, като обяснява, че е важно двете различни “визии за обществото” да бъдат представени на балотажа, насрочен за 6 май.

На тези избори има повече от милион новорегистрирани избиратели, което е най-големият ръст за последните 25 години. Много от тях са млади хора или французи, които живеят в чужбина и чийто вот е трудно да се прогнозира, отбелязва ББС.

Другата новост е използването на машини за електронно гласуване в някои райони. Те бяха разкритикувани от социалистите и други опозиционни партии като опасно ненадеждни. Новите устройства ще бъдат използвани от 1.5 млн. гласоподаватели.

Шест от всеки 10 избиратели казват, че нямат доверие нито в левия, нито в десния кандидат за управлението на страната, а един от всеки осем е готов да промени предпочитанията си.

Роаял се надява да стане първата жена президент на Франция, но избирателите на левицата са сред най- несигурните, показва проучване. Роаял има няколко съперника в ляво, които могат да намалят подкрепата за нея.

Несигурността от изхода на битката проличава и от букмейкърските залагания.

“Има невероятен интерес към изборите”, заяви по телефона пред АП Шарън Макхю, говорителка на ирландската букмейкърска къща Paddy Power. “Хора от цял свят залагат на тези избори. Американци, англичани, французи и дори ирландци участват с големи залози”, каза тя. Допълни, че неяснотата остава, но Саркози е фаворит според залаганията, което отразява резултатите от социологическите проучвания през годината. 

Според последните проучвания, оповестени в четвъртък, Саркози води в надпреварата с 28-30%, Роаял е след него с 23-25%, Байру е трети с 18-19%, а Льо Пен – с 13-14%. Двете изследвания, проведени сред 1000 – 1200 регистрирани избиратели от “ТиЕтСи-Софрес” и “Ипсос”, са направени между понеделник и сряда. Статистическата грешка при проучвания от такъв размер е плюс/минус три процентни пункта.

Повечето проучвания показват, че Байру е единственият кандидат, който може да победи Роаял, ако успее да стигне до балотажа.

Но френският вот е известен със своята трудна предвидимост и проучванията показват, че близо две пети от избирателите още не са решили за кого да дадат гласа си.

Предизборната кампания приключва в петък в полунощ. Гласуването започва в събота във френските отвъдморски територии на и близо до Карибите и Тихия океан.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?