Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

(Не)известното за машинното гласуване

5 коментара
(Не)известното за машинното гласуване

До изборите остават по-малко от два месеца, а въпросителните около машините, които ще са единствената опция за гласуване в повечето секции, са много.

За изборите през април т.г. бяха поръчани и използвани веднъж 9600 машини. Те обаче продължават да не са собственост на държавата, а и няма да са достатъчни за всички секции, в които е предвидено машинно гласуване.

С последните промени в Изборния кодекс бе прието в секциите с над 300 избиратели – независимо дали са в България или в чужбина - да се гласува само с машини. Досега сънародниците ни зад граница можеха да гласуват само с хартиени бюлетини, а избирателите в страната можеха да упражнят правото си на глас и по двата начина.

Времето притиска ЦИК, която трябва да обяви нова обществена поръчка за допълнителни устройства, но в същото време още не знае какво количество ще е нужно. Има само груби прогнозни сметки. "Общият брой към момента е около 1000 устройства допълнително, които трябва да бъдат осигурени. Възможно е да бъдат малко повече или малко по-малко", каза в четвъртък говорителят на ЦИК Росица Матева.

Ситуацията се усложнява заради частични местни избори насрочени две седмици преди вота. За тях ще трябват около 150 -200 устройства, за които обаче все още не е ясно дали ще се използват в парламентарния вот.

Проблемите, свързани с машините преди вота на 11 юли, съвсем не свършват дотук.

Кой и как ще доставя и охранява устройствата зад граница; кога вече ползваните машини ще станат собственост на държавата; могат ли да се хакнат машините; какво става при повреда на някои от тях - това са само част от въпросите около изборите.

"Аз не искам да се създава впечатление, че ЦИК нищо не е обсъждала и нищо не е решила. Докато не се изпълни договорът и не се прехвърли собствеността върху устройствата на държавата, всички останали въпроси няма как да получат отговор. Ако към днешния момент те бяха собственост на държавата, може би щяхме да имаме отговори на много голяма част от вашите въпроси", каза пред журналисти председателят на ЦИК Камелия Нейкова в четвърък.

Добави, че очаква след седмица комисията да може да даде по-конкретни отговори и напомни, че ЦИК е в този си състав от седмица.

Един от големите въпроси – машините в чужбина

"По отношение на логистиката на машините в чужбина не сме обсъждали, ще имаме среща с МВнР. Но по принцип както пътуват и всички изборни книжа, включително бюлетините, по този начин би следвало да пътуват и машините. Но за конкретиката ще вземем решение с МВнР", каза говорителят на ЦИК Росица Матева. Тя подчерта, че бюлетините пътуват с дипломатическа поща, но не е ясно дали ще е така и с машините.

Предстои да се реши кой и как ще охранява машините зад граница. "Не сме говорили как ще бъдат осигурени техниците – дали ще търсим помощ от българи в чужбина с такова образование, или ще бъдат командировани техници от България", каза Матева.

От автоматично създадените нови секции зад граница, в малко над 240 ще трябва да има машини. Предстои обаче да започне подаването на заявления за гласуване от чужбина, с които могат да бъдат разкрити още секции извън страната. Въпреки това от ЦИК не очакват прогнозираният брой машини да се увеличи много.

"Трябва да предвидим резерв за секциите с повече от 300 заявления", каза Матева.

Ще има ли опашки в големите секции?

Ако в най-големите секции има по една машина за гласуване, е възможно това да доведе до опашки. Досега в тях имаше две тъмни стаички и една машина. Сега на теория същият брой хора трябва да гласуват само на едно място.

От ЦИК вече обмислят за големите секции да бъдат купени допълнителни устройства.

Въпросните големи секции в страната са около 700, в някои от тях може да стигне една допълнителна машина, но за други се обсъжда вариант за общо три машини.

"Не само в страната, но и в чужбина, където има повече избиратели, ще бъде обсъдена възможността да бъдат осигурени повече от една машина, за да бъдат спокойни избирателите, че няма да има струпване и опашки и че всички в тази секция ще могат да гласуват", каза Матева.

Предстои да бъде направен експеримент от ЦИК, който да покаже колко души могат да гласуват машинно за един ден, за да се прецени в кои секции ще са нужни повече от една машина. След това ще стане ясно и колко евентуално допълнителни машини ще трябват за големите секции.

Могат ли да се хакнат машините, както твърди ГЕРБ?

"Дано новото правителство осигури честни избори, както ние, да не допуснат през машините хакерите да направят някаква беля. Ние ще бдим, разбира се, но чувам подобни приказки", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при напускането на премиерския пост. 

"Правенето на бели през машините" не е невъзможно, но е почти съотносимо с тезата на прокуратурата от 2019 година, че хакери искали да повлияят на офлайн пръскачките пред парламента. Причината – машините за гласуване не са свързани в мрежа.

"Рискът е по-малък, отколкото известните практики за манипулиране на вота при хартиените бюлетини. Аз призовавам хората да бъдат спокойни при изборния вот. Ние сме длъжни да правим проверки. Могат да се правят контролни проверки, може да се следи има ли пълна идентичност между машинния вот и разписката", каза миналата седмица пред Нова тв говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Проблемите с машинното гласуване през април

На изборите през април имаше проблеми с машинното гласуване във Велико Търново и Добрич. Вотът с устройства в Търново дори бе изцяло прекратен след като се разбра, че листата на една от партиите беше разбъркана. От "Сиела Норма" и от ЦИК твърдят, че причината не е проблем със софтуера или хакване, а човешка грешка. "Става дума за грешно подадена и въведена в машините листа", каза на брифинг говорителт на ЦИК Росица Матева.

От ЦИК твърдят, че до повторен такъв проблем няма да се стигне, ако има по-сериозна проверка.

"Трябва да бъде извършена проверка на всяка кандидатска листа и на всеки брой мандати в района, в който се гласува. Предвидили сме го и ще направим необходимите проверки неколкократно – и в ЦИК, и на районните избирателни комисии ще възложим", уточни Матева.

Как ще се отчитат резултатите?

Резултатите от машинното гласуване ще се отчитат с отпечатване на протокол от устройствата.

Въпреки това членовете на секционните комисии ще трябва да проверяват дали отпечатаното от протокола съответства с разписките. Това означава, че на предстоящите избори работата на секционните комисии в повечето секции ще бъде облекчена и няма да се налага да събират гласове и преференции от машина с тези от хартиено гласуване, защото второто ще го има само при извънредни случаи, а и протоколът от машинното гласуване ще е неразделна част от хартиения.

В ревизирания изборен закон е записано, че резултатите от машинното гласуване се прибавят към протокола на секционната избирателна комисия при въвеждането им в изчислителния пункт на районната избирателна комисия чрез прехвърляне на информацията от записващото техническо устройство. Самите членове на секционните комисии както и досега имат задължението да следят дали данните съответстват на преброеното от тях.

Ами ако спре токът? Ще има ли резервни бюлетини?

Ако в някоя секция машина се развали или спре токът, ще може ли изборният ден да продължи и хората да гласуват? Краткият отговор е - да.

В секциите с над 300 избиратели както в страната, така и в чужбина, ще бъдат осигурени резервни бюлетини, които според последните поправки в изборния закон трябва да са равни на броя на избирателите в съответните секции.

Така, ако в дадена секция още в началото на изборния ден машината се повреди непоправимо, хората ще могат да гласуват.

Първоначалните законови промени предвиждаха избирателят да може да гласува и с хартия по собствено желание, ако за целта попълни декларация. В крайна сметка този вариант отпадна.

Така с хартиени бюлетини ще се гласува само в секциите с под 300 избиратели, както и в тези, в които устройствата се развалят в самия изборен ден, ако това се случи. В малките секции ще се гласува само с хартия и по тази причина бюлетините за тях ще са равни на броя на избирателите за съответния вид избор в секциите за гласуване с хартиени бюлетини, увеличен с 10 на сто. Това беше правилото за всички секции на последните избори, когато законът позволяваше избор на гласоподавателите – хартия или машина.

Колко ще струват бюлетините?

За вота на 4 април цената на бройка за бюлетините извън страната е била 0.18 лв при 0.22 лв за тези в страната. Общата прогнозна стойност на поръчката е била 1 341 230 лева без ДДС.

Сега сумата вероятно ще е подобна. Ако всичко е наред обаче, голяма част от хартиените бюлетини няма да бъдат използвани, но ще бъдат платени.

Колко струват машините и поддръжката им?

За предишните избори за пръв път машини бяха купени, а не наети, и за пръв път бе поръчано толкова голямо количество. ЦИК подписа договор със "Сиела Норма" за доставка на 9600 устройства на стойност 35 999 000 лева без ДДС. Договорът предвижда още логистиката, обслужването на устройствата, както и обучението на ЦИК и на районните и секционните комисии за изборите през април.

Сега комисията предвижда, че за осигуряването на допълнителни устройства за най-големите секции в страната, както и за тези в чужбина с над 300 избиратели ще трябват допълнителни 8 млн. лева. Поне това гласи писмо с прогнозната стойност, изпратено от ЦИК до финансовото министерство. Правителството вече увери, че пари за допълнителни устройства ще бъдат дадени.

Кой доставя машините?

От евроизборите през 2014 г. винаги, когато е имало устройства, изпълнител на поръчките е "Сиела Норма". Допреди тази година устройствата винаги са били наемани, но никога не са били над 3000.

Машините, които "Сиела Норма" е предоставяла през годините, са били производство на венецуелската фирма "Стартматик", стана ясно от пазарно проучване и анализ на организирането на машинно гласуване у нас, поръчано от ЦИК и изготвено от "Сова 5" АД през декември 2018 година.

На последните президентски избори във Венецуела, които бяха спечелени от Николас Мадуро, устройствата бяха на "Смартматик" и самата фирма призна, че 1 млн. гласа са манипулирани. Там обаче те са свързани с мрежата – нещо, което не е факт в България.

"Сиела Норма" вече е заявила пред ЦИК, че е готова да достави в срок и новите допълнителни машини и може да осигури около 1500 устройства. Предстои обаче да бъде обявена обществена поръчка, на която могат да се явят и други кандидати. Все пак "Сиела Норма" има няколко предимства – държавата вече е подписала договор за покупката на техния модел устройства, а и фирмата вече има опит в работата с ЦИК.

Чия собственост са устройствата?

9600-те устройства, които държавата поръча от "Сиела Норма", все още не са собственост на държавата. Причината – доставчикът не е представил част от необходимите документи. Освен това предишният състав на ЦИК е смятал, че фирмата не е изпълнила всичките си задължения по договора. Като такова неизпълнено задължение бе посочено това, че част от устройствата са били доставяни чрез "Еконт" без позволението на ЦИК.

Затова миналата седмица, почти веднага след встъпването си в длъжност, новата ЦИК проведе среща със "Сиела Норма".

Очаква се преди изборите новата ЦИК да плати дължимата сума на фирмата доставчик и устройствата да станат собственост на държавата, но това ще стане след проверка дали договорът е изцяло изпълнен.

"Никой не е казал, че цената няма да бъде платена. Никой не е казал, че ще има правни спорове. Такива може и да има, но може и да няма. Към този момент ЦИК дори няма правни основания да плати, дори всички изисквания на договора да са изпълнени, тъй като падежът на плащането не е настъпил. Изчакайте, ще има яснота. Уверявам ви, че ЦИК няма да плати нито лев, ако не са изпълнени всички изисквания", каза на брифинг председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя уточни, че "падежният период" е до два месеца след обявяването на резултатите от изборите -т.е. през юни, което е около месец преди новите избори.

Къде се пазят машините и ще има ли независим одит?

От ЦИК твърдят, че в момента всички машини, с които е било гласувано на последните избори, се пазят в склад, нает от избирателната комисия.

Изключение правят въпросните машини, доставени по "Еконт", които се намират в областни дирекции на МВР. Както се разбра от изявление на Матева миналата седмица, с тези машини не се е гласувало.

В четвъртък тя обяви, че в районни управления са поне 10 устройства, както и "78 или 89 куфара, в които продължаваме да изясняваме дали се намират машини или резервни части".

За предстоящите избори машините отново ще бъдат одитирани от Държавна агенция "Електронно управление", Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология. Това трябва да стане в срок до 20 дни, след като ЦИК предостави устройствата.

С последните поправки обаче изрично бе позволен и независим одит, какъвто предходният състав на ЦИК отказа преди вота на 4 април.

В променения Изборен кодекс е записано, че в процеса на удостоверяването на машините може да участват и представители на формациите, регистрирани за участие в изборите, на НПО-та, които са регистрирали наблюдатели, както и на Българската академия на науките.

Законът задължава на желаещите да бъде предоставен достъп до устройствата, документацията и изходния код по ред, определен от Централната избирателна комисия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. roser
  #5
  Отговор на коментар #3

  Щом гласуването с машина толкова те е затруднило и забавило, представям си как теглиш пари от банкомат. Сигурно ти отнема поне половин час...

 2. Мислимотор
  #4
  Отговор на коментар #3

  Пъхаш за 1 сек Кликваш бутона на първата страница. ДБ беше на втората. Кликваш ;)) Пристига председателката на комисията: \"Успяхте ли да отидете на следващите страници?\" Да бе да, там е ГЕРБ. Да, ама не. Гласуваш за правилната политическа сила. Откъсваш разписката. Дори с отпъждането на нахалната поставеничка на ГЕРБ, пак излиза под 10 сек :D

 3. Добрата сила ...
  #3
  Отговор на коментар #1

  За 10 секунди само картата не можеш да пъхнеш, камо ли да натиснеш бутоните, да провериш какво изписва на екрана, че и разписката да се отпечата. Гледал си машинката на снимка само.А колкото до некомпететността на ЦИК - тепърва ще им сърбате попарата, най-малкото горе пише, че за Частничните Местни Избори трявало 150-200 машини, което категорично не е вярно, тъй като частични местни избори (на 27 юни) има само на 8 места в страната.

 4. Н
  #2

  Ако не достигнат - да вземат от банкоматите.Имаме карти. И после - да си обработят нещата с информационна технология.Хем да се знае кой кой е. Така виждаме този проблем от село.

 5. Мислимотор
  #1

  Всеки член на избирателна комисия, наблюдател или друг милиционер, който се доближи до гласоподавател по време на гласуването под предлог "ама аз да ви помогна и да ви покажа как става гласуването", да бъде съден за умишлено нарушаване на тайната на вота, а видеозаписът да бъде доказателството. Аз гласувах с машината за не повече от 10 секунди, през които обаче председателката на комисията успя да се домъкне да ми "показва как".

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.