НЕК дължи на АЕЦ "Козлодуй" 90 милиона лева

АЕЦ "Козлодуй"

Националната електрическа компания /НЕК/ дължи на АЕЦ "Козлодуй" почти 90 милиона лева за продадения ѝ ток, съобщи изпълнителният директор на централата Иван Андреев.
 
Той съобщи, че за да има достатъчно средства за удължаване на работата на пети и шести блок, АЕЦ "Козлодуй" няма да плати дължимия от нея дивидент в размер на близо 40 милиона лева.
Тази сума е била приспадната от задълженията на НЕК към централата, обясни Иван Андреев пред БНР.
 
”Ние направихме предложение да прихванем този дивидент със задълженията на НЕК и по този начин да имаме стабилен финансов ресурс по отношение на плащанията за удължаване на ресурса. Това ще помогне за стабилната работа на блоковете в следващ период с удължен ресурс, където тези пари ще се възстановят в много по-голям размер”, каза той.
 
Повечето от дейностите по удължаване на работата на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" вече са изпълнени, каза още Иван Андреев. 
 
Мерките по удължаване на срока на експлоатация на двата блока, както и тези за повишаването на мощността на реакторите ще струват на централата около 300 милиона евро. За да продължи живота на двата си блока, АЕЦ ”Козлодуй“ е дала вече близо 75 милиона евро. 
 
”По отношение на пети блок са изпълнени към 85 % от дейностите. Ние трябва да предадем през октомври документацията в Агенцията за ядрено регулиране, а лицензията изтича в началото на ноември догодина”, каза той.
 
Дейностите по шести  блок обаче са в самото начало, тъй като неговият лиценз за работа е за още три години.
 
”Основните неща се набелязват през плановото спиране на блока, което предстои в края на септември, октомври и ноември. Част от нещата са изследвани на предишното спиране на 6-ти блок. Сега трябва да видим нещо, което сме видели и допълнително трябва да се направи”, каза Иван Андреев.
 
Той съобщи още, че новото усъвършенствано ядрено гориво, с което предстои да заработи АЕЦ  ”Козлодуй“, ще е по-евтино от сегашното. Атомната електроцентрала ще започне да го използва, едва след като получи разрешение за това от Агенцията за ядрено регулиране, която в момента разглежда документацията.
 
 Договорът със сегашния доставчик на АЕЦ ”Козлодуй“ изтича през 2020-та година. Централата обаче е започнала да прави анализи дали е възможно да смени доставчика си.
Още по темата
Още от Бизнес