НЕК е изнесла с 30% повече ток до март

НЕК е изнесла 30 процента повече ток от януари до март, в сравнение с първото тримесечие на 2004 г., съобщи в петък изпълнителният директор на компанията Васил Анастасов.

През миналата година приходите на НЕК са се увеличили с 54 млн.лв., в сравнение с 2003-та, отчете Анастасов, цитиран от БТА. Разходите на компанията са намалели с 16 милиона.

Анастасов заяви, че в периода 17 - 23 февруари българската енергийна система е успяла да премине през тежко изпитание. Тогава поради ниските температури са били необходими 7720 мегавата мощности за покриване на вътрешното потребление и износа. По думите му, такава ситуация не е имало от 1999 г. насам.

Спирането на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй" през 2006 г. ще се отрази на износа на ток, но няма да доведе до проблеми на вътрешния пазар, прогнозира шефът на НЕК.

От 1999 г. до 2004 г. битовата консумация на електроенергия е намаляла с 11 процента. Тенденцията при обществения сектор е обратната - увеличението е със 17.6 на сто и темпът ще се запази. Като една от причините директорът на НЕК посочи бързото развитие на туризма.По думите му, само комплексът "Слънчев бряг" планира до една-две години да ползва 120 мегавата повече мощности. С изникването на нови хотели, нараства и консумацията на ток за климатици.

Енергийната система трябва да бъде в готовност да покрива критични състояния, затова сега е моментът да се поставят основите за изграждане на нови мощности, заяви още директорът на НЕК.

Споделяне

Още от Бизнес