Според най-сетне публикувания финансов отчет за 2013 г.

НЕК е на минус 143 млн. лв., с нови заеми за половин милиард и сринат износ

Икономическото ведомство заяви, че ако не били неговите мерки, загубата щяла да е 334 млн. лв., но включи в разчетите си данни за предишни години

НЕК е на минус 143 млн. лв., с нови заеми за половин милиард и сринат износ

"Националната електрическа компания" (НЕК) приключва миналата година със загуба от 142.225 млн. лв., със спад на продадения ток и четвърт по-малко изнесен, въпреки ценовите облекчения. За една година държавното дружество е взело допълнителни кредити за половин милиард лева от собственика си - "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), а дълговете му към доставчици на електроенергия и оборудване са нараснали с над 250 млн. лв. и са достигнали 733 млн. лв.

 

Това показва консолидираният финансов отчет на НЕК за миналата година, обявен в Търговския регистър. От Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) заявиха, че загубата на НЕК е щяла да бъде 334 млн. лв., ако не се били предприетите от правителството мерки. Ведомството също така манипулативно вкарва в обясненията си данни от предишни години.

 

От публикувания, а не разтълкувания от МИЕ, отчет обаче става ясно, че от обявените наскоро от енергийния регулатор дългове за 2.9 млрд.в периода 2010-2014 г. около една трета са натрупани при сегашното правителство.

 

Преди евроизборите през май ГЕРБ настояваше да получи отчета на НЕК за миналата година, за да ги използва при внесения вот на недоверие към правителството за провала му в енергийния сектор. Тогава компанията отказа да предостави данните, които публикува официално сега.

 

Компанията е увеличила загубата си с 43 на сто спрямо 2012 г. В същото време приходите на дружеството са приблизително същите като през 2012 г. - намалели са само с 3.15 на сто и са над 3 млрд. лв.

 

НЕК отчита със 7 процента по-малко пренесена енергия и 7.2 на сто по-ниски продажби на ток заради намалялото потребление на електроенергия в страната.

 

НЕК е потърпевша и от това, че нейни клиенти на мрежата високо напрежение са излезли на свободния пазар и продажбите ѝ в този сегмент са паднали с 57.2 процента.

 

Макар че през 2013 г. назначената от новото правителство на БСП и ДПС Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) свали драстично таксата за износ ток, за да увеличи експортните количества, реално спадът им е 25.5 на сто. Това е с 2.122 млн. МВтч по-малко от 2012 г., но в отчета не се посочва какви са били приходите от износа на ток за миналата година.

 

От отчета става ясно,че към дължимите от предишни години към банки близо 288 млн. лв. и към БЕХ – 224 млн. лв., са се прибавили още 500 млн. лв. борчове към собственика на НЕК. Така само на енергийния холдинг НЕК има да връща до юли 2018 г. 723 млн. лв.

 

Други 733 млн. лв. компанията дължи на топлоелектрически и топлофикационни централи за изкупена през миналата година енергия, както и на други доставчици.

 

От своя страна НЕК има да взема 517 млн. лв., но в тази сума влизат и спорните 274 462 лв., които държавната фирма претендира, че електроснабдителните дружества имат да ѝ плащат за закупена енергия, а те от своя си ги прихващат като дълг на НЕК за продадена ѝ енергия от възобновяеми източници.

 

В отчета НЕК обяснява негативните си финансови резултати със задълженията си да купува ток от слънчеви и вятърни централи, по дългосрочните договори с ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3. Другото обяснение е, че в цената на електроенергията ѝ са били включени приходи от близо 499 млн. лв. от продажба на държавни парникови газове, но реалните постъпления са били само 100.322 млн. лева. Освен това компанията имала непризнати в цените ѝ разходи от над 109 млн. лв. за работата на ПАВЕЦ "Чаира".

 

Компанията отчита още свиване на инвестициите си в ремонт на мрежата и съоръженията си, които през миналата година са били 75.033 млн. лв. или с 2.32 млн. лв. по-малко.

 

От икономическото министерство допълват, че само заради бума на присъединените към мрежата възобновяеми централи задълженията на НЕК през 2013 г. са нараснали с 373 процента. Финансовото състояние на НЕК е влошено и заради 980 млн. лв. собствени средства инвестирани в проекти, обясняват от ведомството, но цитират данни от предходни финансови периоди, тъй като подобни вложения за 2013 г. в отчета не присъстват.

 

От Министерството на икономиката и енергетиката се хвалят, че "благодарение на предприетите мерки в сектор Енергетика, НЕК успя да погаси свои кредити в размер на 630 млн. лева към търговски банки, в резултат на което същите намаляват от 911 млн. лева през 2011 г. до 287 млн. лева към 31 декември 2013 г.". Ведомството отново включва предходни периоди и пропуска факта, че изплащането на въпросните кредити е станало с вземането на заеми от компанията майка БЕХ, което по същество не променя задлъжнялостта ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес