НЕК глобена с 63 636 лв. за неизряден договор за охрана на спряната АЕЦ "Белене"

Глоба от 63 636.84 лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на "Националната електрическа компания" (НЕК) за това, че е сключила договор за охрана на площадката на спряната АЕЦ "Белене", въпреки че изборът на фирма е станал в нарушение на правилатаз а обществените поръчки, бил е обжалван и се е чакало произнасяне на антимонополния орган.

 

Причината за наложената санкция е, че държавното дружество не изчакало окончателното решение на КЗК и сключило договор с предпочетената фирма "Викинг-Николов" да пази площадката на спрения ядрен строеж и прилежащите ѝ съоръжения, след като МВР спря да пази обекта, защото обектът вече не бе стратегически и НЕК трябваше да намери охранител.

 

"Викинг-Николов" е избрана заради най-ниската си оферта, но това се обжалва от "Енигма гард" и "Бюро за охрана и сигурност – ИТ", които също участват в конкурса. НЕК обаче иска предварително изпълнение на поръчката и получава такова от КЗК, която в последствие установява, че проведената процедура е незаконосъобразна.

 

Договорът с "Викинг-Николов" обаче вече е сключен и при това положение антитръстовата комисия може само да наложи глоба в размер на 10 на сто от цената на подписания контракт.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес