НЕК и ЕСО размениха шефове, на ход са промени и в “Булгартрансгаз“

Шефът на “Булгаргаз“ Димитър Гогов засега запазва поста си

НЕК и ЕСО размениха шефове, на ход са промени и в “Булгартрансгаз“

Поредни промени в управата на държавните енергийни дружества е предприел съветът на директорите на техния собственик - “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ). Този път смените са в “Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО) и в “Националната електрическа компания“ (НЕК), които тези дни се оказаха в основата на нов скандал в енергетиката заради тяхното забавено разделяне.

 

Съвсем скоро от газовия оператор “Булгартрансгаз“ ще си тръгне изпълнителният директор Кирил Темелков, шефът на “Булгаргаз“ Димитър Гогов, който е на този пост от януари 2007 г. и оцеля при правителството на ГЕРБ, засега запазва поста си, твърдят източници на Mediapool от БСП.

 

Ден след като премиерът Пламен Орешарски назначи за зам.-министър на енергетиката Иван Айолов, във вторник той е вкаран в Съвета на директорите на ЕСО, където има и нов директор на мястото на освободения Иван Йотов. Шеф на ЕСО става доскорошният изпълнителен директор на НЕК Иво Лефтеров. В съвета на директорите на преносния електрооператор влиза и Камен Тодоров, който по различно време е работил в системата на НЕК като отговорник на мрежата и като главен инженер.

 

Начело на “Националната електрическа компания“ пък е сложен Владимир Инков, който досега е бил в борда на ЕСО и е отговарял за обществените поръчки в БЕХ. Дипломираният специалист по транспортни машини и икономика на транспорта от Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков“ е бил и съветник към бордовете на БЕХ и НЕК.

 

В борда на НЕК влиза и бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката от времето на Тройната коалиция Лъчезар Борисов, който е строителен инженер по образование и е бил областен управител на Враца.

 

За директор на “Булгартрансгаз“ на мястото на Темелков са обсъждани различни имена. От БСП не пожелаха да кажат кои са те, но отрекоха появила се информация, че постът ще бъде даден на бившия регионален министър от времето на Тройната коалиция Асен Гагаузов. Той също отрече пред Mediapool да е гласен за тази длъжност

 

В момента в управителния съвет на газовия оператор освен Кирил Темелков влизат Георги Гегов, син на дългогодишния шеф на “Булгаргаз“ Кирил Гегов, и Евгени Попов. В назначения през март Надзорен съвет на дружеството, което е преминало към двустепенна форма на управление, влизат Деница Беязова, която по времето на ГЕРБ представляваше България в проекта за строеж на петролопровода “Бургас-Александруполис“, Емилия Янева, която до падането на ГЕРБ е била и.д. главен секретар на Министерството на икономиката, а преди това и шеф на дирекция във ведомството, както и Маргарита Константинова – Златанова, която оглавява и правната дирекция в министерството.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?