НЕК и Мини "Марица Изток" с поредни нови шефове

НЕК и Мини "Марица Изток" с поредни нови шефове

"Националната електрическа компания" (НЕК) и Мини "Марица Изток" имат нови  шефове, след като са били одобрени от собственика на двете дружества – "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), и от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Това съобщиха от подопечното му ведомство в понеделник.

Добрев е приел оставката на Иво Лефтеров като изпълнителен директор на НЕК и неговото място ще бъде заето от Крум Анастасов, който досега е ръководел управление "Регулиран пазар" в електрическата компания.

Анастасов става петият директор на НЕК от началото на управлението на ГЕРБ през лятото на 2009 г. и вторият избран с конкурс. Преди това на проветривия пост се изредиха Георги Миков, Красимир Първанов, които бяха политически назначения, Михаил Андонов и Иво Лефтеров. Предшественикът на Лефтеров – Михаил Андонов, спечели през 2011 г. конкурс с визия за развитието на НЕК, но бе повишен като директор на БЕХ тази пролет. Тогава бе обявен новият конкурс, в който участваха седем претенденти на поста, след които се твърди, че е бил и Иво Лефтеров. Предпочетен обаче е бил Крум Анастасов, а Лефтеров е подал оставка..

Новият шеф на НЕК е завършил Техническия университет в София, специалност "Електрически мрежи и централи“. Специализирал е икономика, мениджърски умения и лична ефективност в Центъра за професионално обучение към KPMG Advisor и Eagle’s Flight Creative Training Exellence Inc. - Канада, както и бюджетиране в Нов български университет. Анастасов има 21 години стаж в енергетиката, от които десет - на ръководни постове. Трудовият му път досега е преминал в Електроснабдителен клон "Кюстендил" към НЕК ЕАД, предприятие "Електроснабдяване-София област“, "Електроразпределение София област“, което бе приватизирано от чешката ЧЕЗ, където работи преди да се върне пак в НЕК.

БЕХ и енергийният министър също така са решили да освободят от длъжност шефа на Мини "Марица Изток" Евгени Стойков, който изкара на поста година и половина, след като замени през февруари 2011 г. Тодор Тодоров. Сега директорското място в държавната мина се заема от Теодор Дребов, който досега е работил в в дирекция "Природни ресурси и концесии“ в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Теодор Дребов е минен инженер, специалност технология на минното производство, завършил Минно-геоложкия университет в София през 1986 г.  Бил е директор на държавните мини „Антрацит“ и „Бобов дол“, ръководил е различни направления в бившите Комитет по енергетика и Държавна агенция по енергетика и енергийни ресурси. Последната му месторабота е в МИЕТ.

Дребов е доказан експерт и ръководител с 26 години трудов стаж по специалността. Професионалният му опит включва планиране, организация и управление на производствения процес в открити и подземни въглищни рудници, техническа ликвидация/консервация и рекултивация на нарушени от минната дейност терени, ред и условия за осъществяване на концесионната дейност по добив на подземни богатства, посочват от ведомството.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?