Заради увеличението на цените на електроенергията от топлофикациите

НЕК иска с 15 на сто по-скъп ток от юли

НЕК иска с 15 на сто по-скъп ток от юли

"Националната електрическа компания" (НЕК) ще поиска нейните цени на електроенергията да се повишат с не по-малко от 15 на сто от юли, съобщи в понеделник новият директор на "Българския енергиен холдинг", който е собственик на дружеството, и доскорошен шеф на НЕК Михаил Андонов.

Само преди месец той твърдеше, че НЕК ще поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) 4.5 на сто по-високи цени през следващите регулаторен период. Сега обаче се оказва, че предлаганото увеличение е тройно по-голямо.

Сред аргументите на държавната компания да иска такова поскъпване на продавания от нея ток на електроразпределителните дружества е, че ДКЕВР на три пъти е повишавала преференциалните цени на произвеждания от топлофикациите ток, който НЕК е длъжна да купува. Така компанията, при по-малко приходи от продажба на своята енергия, трябва да плаща повече на топлофикациите.

"Надяваме се ДКЕВР да се съобрази с отрицателните кешови потоци на НЕК", каза Андонов пред БНР. По думите му при нормална ценова рамка, електрическата компания ще може да навакса изоставянето в плащания на дружеството. НЕК има текущи задължения към свои клиенти, каза шефът на БЕХ, но не уточни на каква стойност са те.

Ако ДКЕВР одобри исканото от НЕК увеличение на цената на тока, това ще се отрази и върху повишението на електроразпределителинте предприятия. ЕВН, ЧЕЗ и Е.ОН вече внесоха свои предложения за промяна на тарифите им съответно с 3.6 процента, с 6.44 на сто и 9.1 на сто. Техните сметки обаче са правени при запазване на сегашните цени на НЕК и на електроцентралите.

След като стана ясно, че НЕК ще иска 15 на сто, а и самият шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев призна, че ще има повишение и на цените на електроцентралите заради необходимостта на купуват права за замърсяване на въздуха – т-нар парникови квоти.

Последните прогнози на Семерджиев бяха, че крайното повишение на цената на тока за бита няма да надхвърли 10 процента.

Миналата година токът поскъпна с 1.22 на сто за клиентите на Е.ОН, с 1.37 процента за ЧЕЗ и 1.7% за ЕВН, като тогава Семерджиев обясни, че това е последният път, в който регулаторът задържа ръста на цените. Тогава исканията на ЕРП-ата бяха за 5 до 14 процента.

През 2010 г. пък след безпрецедентна атака от проверки на ДАНС и ДКЕВР в трите електроразпределителни дружества, поскъпването на тока бе сведено до 1.88 на сто за ЧЕЗ, която снабдява Западна България, до 1.86 процента за Е.ОН, доставяща в Североизточна България, а на ЕВН, работеща в югоизточната част на страната, бе разрешено повишение от 1.39 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?