НЕК иска сама да се грижи за беленските реактори поне 5 години

Сами сме съхранявали 20 години предишното оборудване и сега то работи в Калининската АЕЦ, аргументира се министър Петкова

НЕК иска сама да се грижи за беленските реактори поне 5 години

Заради високата цена, предложена от "Росатом" за консервацията на произведеното от нея оборудване за строежа на спряната АЕЦ "Белене", "Националната електрическа компания" (НЕК) преговаря с руския концерн сама да съхранява реакторите, но под контрола на производителя. На площадката край Дунав оборудването ще престои най-малко пет години, дори и да се вземе решение за размразяване на ядрения проект, стана ясно от думите на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев пред журналисти в четвъртък след заседание на енергийната парламентарна комисия.

Ден-по-късно министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че доставеното към момента оборудване се съхранява според изискванията на "Росатом" – една част в закрити помещения, а друга на пристанището. След пристигането до края на 2017 г. вече натоварения на кораб за България втори реактор трябва да се изградят и навеси, за които се подготвя обществена поръчка.

Преди две седмици от Ижорските заводи, които са производител на реакторите, са били на площадката и нямали никакви забележки по съхранението на оборудването, както и по неговата консервация. "Няма опасност от атмосферни условия да бъде нещо изложено и да му се наруши неговата цялост, защото ценното е вътре, където ние няма да допуснем нито корозия, нито някакво друго въздействие", каза Петър Илиев.

По нареждане на Борисов оборудването е покрито с найлони

Относно обвиненията на бившия енергиен министър на БСП Румен Овчаров, че оборудването на площадката на АЕЦ "Белене" се съхранява лошо, шефът на НЕК обясни, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов онази част от него, която е на открито, е покрита с найлони и няма опасност нито от дъжд, нито от сняг.

"Разкъсани омаслени хартии на 2 шахти е сагата, че съхраняваме лошо оборудването за АЕЦ “Белене". Шахти, две шахти. Те са абсолютна неръждавейка. Отгоре беше покрито с омаслена хартия, тя беше разкъсана и чакаме предписания от завода производител. Ето това е сагата, че ние съхраняваме лошо оборудването”, каза Петър Илиев, цитиран от publics.bg.

По думите му една част от оборудването се съхранява на пристанище, друга – ще се съхранява под навеси, а трета в складове. “По предписанията на заводите производители то трябва да бъде покрито с навеси. Затова ние решихме да му направим нещо като тип оранжерии, само че много по-здрави”, обясни Илиев. От обясненията му стана ясно, че те ще се изградят върху цялото оборудване, след разтоварването и на втората пратка.

Преговори с АЕЦ "Козлодуй" за остатъците от реактора Шкода

Ще се използват и съществуващи на площадката край Дунав навеси, но те трябвало да бъдат освободени от остатъка от оборудването за чешкия реактор Шкода, което бе доставено за първия проект на атомната централа, а след това част от него бе изкупено от руснаците като част от офертата им за втория проект за АЕЦ "Белене", прекратен през март 2012 г. Онази част, която руснаците не са пожелали да купят, още стои на площадката, но НЕК преговаряла с АЕЦ "Козлодуй" да го вземе като резервно.

За тази част от доставеното през март 2017 г. ново оборудване, която е на открито, шефът на НЕК каза, че тя се предпазва от вредните атмосферни влияния с азот и със специална силикагел срещу влагата.

Той увери, че НЕК има огромен опит в съхраняване на оборудване за ядрена централа, визирайки стария чешки реактор Шкода за стария проект АЕЦ “Белене”. Впоследствие той беше продаден на “Атомстройекспорт” и беше използван в Калининската АЕЦ. Повече от 20 години това оборудване го съхранявахме и то работи перфектно, без никакви забележки, от 2007 г., посочи Илиев.

Същото теза разви в петък и Теменужка Петкова. По думите ѝ за оборудването се полагат всички необходими грижи и усилия то да се съхранява при възможно най-оптимални условия.

Петкова: Имаме опит в съхранението

"Надявам се да не стои дълго време оборудването на тази площадка. Помним колко дълго време стоя предишното старо оборудване за проекта АЕЦ "Белене“, което през 2007 г. върнахме обратно. Това оборудване си работи и до ден днешен на Калининската АЕЦ. Нещо друго – фактът, че сме съхранили старото оборудване за такъв дълъг период от време, означава, че ние сме достатъчно отговорни. Колегите от НЕК и разбира се колегите от АЕЦ "Козлодуй“, които ние можем да ползваме, имат необходимата специализация, за да положим най-добри грижи за това оборудване. Отделно от това ние ще правим тази преконсервация с наши сили, средства и специалисти, но под зоркия поглед на заводите производители. За нас това е и гаранция за качеството“, заяви Теменужка Петкова.

За пореден път тя изрази надежда да се намери най-доброто решение за България по казуса АЕЦ "Белене“ и обясни, че това зависи от окончателния доклад на БАН за нуждата от нови енергийни мощности на страната и от потенциалния инвеститорски интерес към закупуването на ядрения проект.

Миналата седмица тя коментира, че засега инвеститорски интерес има само от китайска ядрена корпорация, която прави своите анализи по казуса, но не изключи възможността "Росатом" да бъде поканена като инвеститор, макар последните заявления на руската ядрена корпорация да бяха, че се интересуват от проекта само в частта за изпълнението на строежа.

Богомил Манчев: Руснаците може да ни кредитират като АЕЦ "Пакш 2"

Преди дни председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев, чиято компанията "Риск Инженеринг" бе консултант по строежа на АЕЦ "Белене" коментира пред сайта 3e-news. net, че от руска страна биха имали възможност и желание да кредитира АЕЦ "Белене" по подобие на проекта за унгарската АЕЦ "Пакш 2". "Руската страна дава парите, построяват централата, а после заемъ се връщат за 20 години. След като централата заработи и влезе в търговска експлоатация, 6 месеца се плаща някаква първа вноска, не цялата. Парите се връщат 20 години. По-добър кредит, здраве му кажи!", посочи Манчев относно схемата, приложена за унгарската централа.

"По сходен начин може да се случи и проектът за АЕЦ „Белене“. При положение, че се уговори лихва за експортен държавно-гарантиран кредит. Този вид кредит не е държавна помощ. Той е за подпомагане на държавно предприятие, като тогава държавата дава държавна гаранция. Това, че е експортно ориентиран означава, че парите ще се връщат от стопанската организация, от нейната стопанската дейност, а няма да се връщат от бюджета. Експортно ориентиран кредит, който е държавно гарантиран, но не е държавна помощ, се приема навсякъде по света включително и в Европейската общност.", смята Манчев.

Според него обаче първо трябва да се изчака евентуалното обявяване на проекта за приватизация, каквото намерение обяви правителството, а енергийният министър каза, че очаква това да се случи до края на годината.

Споделяне

Още от Бизнес