НЕК може да тегли държавно гарантиран заем за старта на АЕЦ “Белене”

НЕК може да тегли държавно гарантиран заем за старта на АЕЦ “Белене”

Възможно е НЕК да тегли държавно гарантиран заем, за да стартира изграждането на АЕЦ “Белене”, докато върви процедурата по избора на чуждестранните стратегически инвеститори в строежа и управлението на централата. Това съобщи във вторник Любомир Велков, главен изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК), която ще развива проекта. Той представи пред журналисти избрания от Съвета на директорите на дружеството модел за преструктуриране според изискванията на Европейския съюз.

Според схемата, проектът за строежа на АЕЦ “Белене” ще се обособи като клон на компанията майка НЕК, допълни Велков.

Така държавната компания ще може да тегли държавно гарантиран кредит за втората атомна централа. Още преди време министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров съобщи, че са предвидени държавни гаранции за втората атомна централа в тазгодишния републикански бюджет в размер на 300 млн. евро. Според Велков това е минимумът, който може да тегли НЕК от финансова институция. Има възможности и за доста по-голяма сума, уточни той, като допълни, че точният размер на държавно гарантирания заем ще се уточнява с Министерството на финансите. Кредитът ще е от “Евроатом” по схемата, която бе използвана за модернизацията на V и VІ блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Когато се уточни инвеститорският интерес към бъдещата централа, клонът “АЕЦ “Белене” ще бъде обособен като дъщерно дружество на държавната компания, което ще се кооперира с потенциалните инвеститори, каза Велков. Това е и принципното предложение, което Овчаров внася тази седмица за одобрение от Министерски съвет.

До месец-два НЕК, заедно с финансовия и техническия консултанти на проекта – “Делойт и туш” и “Парсънс”, ще се изготви информационен меморандум с критериите и условията за участие в разпределението на миноритарния пакет от ядрената компания. В документа ще е отразена и регулаторната рамка на електроенергийния пазар, подготвяна от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Меморандумът ще бъде изпратен до всички компании с потенциал да финансират и да оперират такъв голям проект, а не само към инвеститорите, които към момента имат интерес. Досега принципно намерение да участват във финансирането на АЕЦ “Белене” са  заявили немската E.ON, руската РАО ЕЕС, чешката CEZ, белгийската Трактабел, испанската Ибердрола, италианската Енел и др.

След като вече има реални оферти за участие в ядрената компания за АЕЦ “Белене”, ще се изготви шорт листа, от която и ще се изберат бъдещите партньори на държавата в проекта. Главният директор на НЕК допълни, че през следващата седмица започват преговорите по техническите параметри на офертите на двамата кандидати за проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на двата 1000 МВ блока тип ВВЕР-1000 на площадката в Белене. Това са руската “Атомстойекспорт”, контролирана от “Газпром”, и чешката “Шкода Алианс”, където си партнират “Шкода Прага”, собственост на CEZ, Институтът за ядрени изследвания Ржеж, мажоритарно притежаван също от чехите, и “Шкода Джей Ес”, контролирана от “Газпром”. За финансовите параметри на предложенията им ще се преговаря на следващ етап, каза Велков.

Според процедурата цената на тока, произвеждан в бъдещата атомна централа, не трябва да надвишава 4 евроцента за киловатчас. Като се преразгледат нещата обаче, може да се окаже, че стойност от 5 евроцента също е конкурентна, коментира шефът на НЕК. По разчети на електрическата компания токът от АЕЦ “Белене” ще струва между 3,7 и 4,7 евроцента/квтч., допълни той.

Възможно е изборът на изпълнител на изграждането и пуска на централата да се забави с месец-два, заради многото въпроси, по които има да се преговаря, допусна Велков. В кроя на миналата седмица “Атомстройекспорт” и “Шкода Алианс” отговориха на над 1000 уточняващи въпроса по офертите си. Според тръжната процедура  изпълнителят трябва да е ясен през юни, а до края на годината да се подпише и договорът за възлагане на поръчката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?