НЕК не е влагала с години и лев в мрежата, но инвестициите са вкарвани в цените

НЕК не е влагала с години и лев в мрежата, но инвестициите са вкарвани в цените
“Националната електрическа компания“ (НЕК) е започнала да преразглежда инвестиционния си бюджет за тази година в търсене на допълнителни около 20 млн. лв. за рехабилитация на основните електропроводи най-вече в пръстена Бургас-Балчик. Това съобщи пред Mediapool изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов. Освен това той е наредил на Централното диспечерско управление да направи справка за най-често авариралите електропроводи в страната през последните години, за да финансира приоритетно техния ремонт.

Мерките се налагат, след като две аварии на електропроводи на НЕК оставиха голяма част от черноморските ни курорти без електрозахранване в четвъртък вечерта и в петък. До ранния следобед на събота селищата между Бургас и Варна бяха на режим на тока. Това се случи в разгара на курортния сезон и при юлски горещини над 30 градуса.

“През последните няколко години не е построен нито километър нова мрежа, инвестиционни разходи за ремонт и поддръжка на преносната мрежа са били насочвани към проектите за строеж на АЕЦ “Белене“ и “Цанков камък“, вместо да се покриват дейности за изпълнение на основната лицензионна дейност на НЕК“, заяви Първанов.

Същите са констатациите и в доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), изготвен по искане на собственика на НЕК - “Българския енергиен холдинг“, през февруари 2010 г. за работата на електрическата компания в периода юли 2007-юли 2009 г.

Този анализ е различен от регулаторния одит, който бе обещан на държавната компания от ДКЕВР заедно с проверките в електроразпределителните дружества, но още не е започвал.

Регулаторът е установил, че в проверявания период НЕК не е влагала по предназначение одобрените в цените ѝ разходи за експлоатацията и поддръжката на преносната мрежа, която е собственост на НЕК, но се управлява от ЕСО. Парите са отивали за дейности извън регулирания пазар на НЕК, пише в доклада, с който Mediapool разполага.

79 на сто от годишните разходи на електрическата компания са необходими за поддръжката на мрежата, но практически са влагани в други инвестиционни проекти на НЕК.

“Косвено свидетелство за наличието на разходи извън регулаторната дейност е и обстоятелството, че до този момент НЕК ЕАД не е представил за утвърждаване бизнес план, от който да се установи обемът както на реалните приходи, респективно разходи за цялостната дейност“, посочва ДКЕВР.

Завидна печалба в цените за пренос, които са най-високи в региона

В същото време държавната компания може да се похвали със завидна норма на възвращаемост на регулирания пазар и с разрешено от ДКЕВР увеличение на разходите за периода с 31 на сто. Реално обаче НЕК си вдигнала разходите с 65 процента само през 2008 г. Комисията дори признава, че в предишните години е разрешавала по-големи от необходимите разходи за дейността на държавното дружество.

Позволената от държавата норма на възвращаемост на компанията пък била 6.55 на сто до юли 2007, в следващия период – 12.03 процента, а в периода юли 2008 – края на юни 2009 г. – 11.21 процента.

След допълнителен анализ на утвърдената възвращаемост на НЕК, регулаторът установява, че делът на печалбата на НЕК в общата верига на производство, пренос, разпределение и снабдяване нараства от 16 процента през 2007 г. до 23 процента през 2009 г.

Така в момента България поддържа най-високите цени за пренос на електроенергията в сравнение със съседните си страни. У нас се плащат 0.44 евроцента на киловатчас, докато в Румъния цената е 0.36 евроцента, в Сърбия – 0.31 евроцента, в Турция – 0.212 евроцента, а в Македония – 0.17 евроцента, пишат от ДКЕВР в доклада, който е адресиран и до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Констатирано е също така, че посоченото от НЕК оскъпяване на цената на тока заради задължителното изкупуване на енергията от когенарации, която се продава на по-високи преференциални цени, не е толкова голямо, тъй като компанията практически изкупувала по-малки количества ток от топлофикациите от заявените.

Възможна глоба като при частните ЕРП

При потвърждаване на тези констатации и в регулаторния одит на ДКЕВР, е твърде възможно и държавната компания, наред с частниците ЕВН, Е.ОН и ЧЕЗ, също да отнесе солена глоба – до 1 млн. лв. според нормативната уредба, за нарушаване на условията по лиценза си.

След като не е инвестирала в поддръжката на мрежата си, НЕК е застрашавала сигурността на доставките постоянно в последните две години и половина.

И ако досега рискът е бил хипотетичен, двете крупни аварии от края на миналата седмица припомниха режима на тока от тодорживково време и хвърлиха в ужас стотици хиляди летовници по морето. Руската преса дори предупреди туристите на тръгване за България де не си забравят свещите.

Спешното справяне с проблема е било обсъдено на оперативно заседание на НЕК в понеделник. Освен пренасочването на средства от други разходни пера към предвидените 16 млн. лв. за рехабилитация на електропроводи през тази година, е било дадено указание и за бърза подготовка на обществените поръчки за ремонта на онези части от мрежата, където положението е най-драматично и трябва да се оправи преди началото на зимния сезон.

“От техническа гледна точка притеснително е малкото време, с което разполагаме от края на летния сезон до началото на зимния, а това време е единственото възможно да се направи рехабилитацията на най-амортизираните съоръжения от мрежата“, посочи Красимир Първанов.

Кои са най-спешните за ремонт електропроводи ще стане ясно в сряда-четвъртък, допълни шефът на НЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?