НЕК не може да разбере ще се оттегля ли RWE от "Белене"

Националната електрическа компания (НЕК) не е получила информация от германската компания RWE, че мисли да се оттегли от проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Това каза пред БТА в събота изпълнителният директор на НЕК Георги Миков.

Според неназовани източници, цитирани от германската преса, RWE обмисля оттегляне от проекта заради растящите разходи.

Тази информация не е потвърдена пред нас, заяви Миков. Потърсихме връзка с офиса на RWE, но разговор не е осъществен, посочи той.

НЕК държи 51% в "Белене", а с RWE има сключено споразумение за придобиване на 49%.

Затрудненията по финансирането на проекта накараха RWE още в началото на тази година да започне разговори с руски компании, на които да прехвърли половината от дела си в АЕЦ "Белене".

България от своя страна възнамерява да продаде част от държавния дял в проекта, а Русия изрази готовност да го придобие. Според неофициална информация Русия се стреми да придобие контролен пакет в бъдещата централа, но засега официално такива намерения не са потвърдени.

Шефът на НЕК е казал пред БТА, че от руска страна засега няма заявени интереси, по-различни от позицията на руския енергиен министър Сергей Шматко при посещението му в София миналата седмица. Тогава бе обявено, че проектът, който икономическият екип на българското правителство смята за ненужен, ще се реализира, но след като се извърши одит на досегашното изпълнение и се намери нов механизъм на финансиране.

В същото време председателят на парламента Цецка Цачева (ГЕРБ) заяви по време на посещение в избирателния си район в Плевен, че депутатите, избрани от този район, подкрепят изграждането на АЕЦ "Белене". Тя съобщи, че на 29 септември в парламента ще има дискусия за проекта.

Централата е важна за Северна България, защото ще бъдат открити много работни места, инфраструктурата ще бъде подобрена, ще дойдат голям брой квалифицирани специалисти със семействата си, каза Цачева. Повече млади хора означава повече учебни заведения, развита търговска мрежа, а съществуването на АЕЦ "Белене" по отношение на съпътстващите дейности ще носи само позитиви, добави Цачева.

Миналата година руски представители заявиха, че половината от необходимите четири хиляди души за строежа на АЕЦ "Белене" ще са руски специалисти. Вносът на руска работна ръка бе обяснен липсата на достатъчно български специалисти за за изграждането на двата ядрени блока от по 1000 МВ.

През март 2008 г. представител на руската Търговско-промишлена палата каза, са обсъждани възможностите за осигуряване на жилища за 2000 руски работници и специалисти, които ще бъдат наети за строежа на втората атомна централа.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?