НЕК не смята да продава ток през Софийската стокова борса

НЕК ЕАД опроверга в понеделник изявлението на шефа на Софийската стокова борса, че работят заедно по проект за стартиране на търговия на електроенергия през борсата. Миналата седмица изпълнителният директор на тържището Васил Симов обяви, че след либерализацията на енергийниня пазар у нас такива сделки могат да се сключват на Софийската борса и по исеята се работи от две години.

Това не отговаря на действителността, пише в съобщение на НЕК ЕАД до медиите. В него се посочва, че единственият формален контакт между дружеството и Софийска стокова борса е поисканият от електрическата компания специализиран курс за подготовка на специалистите на компанията по общите принципи на работа на борсите и борсовата търговия. Такъв е бил проведен.

Електрическата енергия е специфичен продукт, търговията с който изисква специални мерки, като сигурността на работа на електроенергийната система и качеството на снабдяване на потребителите има основен приоритет, посочват от НЕК.

Поради специфичния характер на електроенергията като стока, т.е. производството и потреблението се извършват по едно и също време, организираната търговия с ток във всички държави се осъществява координирано с общото управление на цялостната електроенергийна система от специализирани оператори, заявяват от НЕК.

Не разполагаме с информация, че търговията с електрическа енергия, където и да е по света, се осъществява редом с другите стоки на стокови борси, пише в съобщението на НЕК.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?