НЕК обяви търга за чуждото финансиране на АЕЦ “Белене”

До 6 юни кандидатите да финансират строежа на АЕЦ “Белене” ще могат да подават своите заявления за участие в търга, чрез който ще се набира 49-процентният чужд дял в бъдещата Електроенергийна компания Белене (ЕКБ) за реализацията на проекта и експлоатацията на централата. Това става ясно от покана към потенциалните инвеститори, публикувана в сряда на сайта www.nek.bg на Националната електрическа компания (НЕК), която ще държи мажоритарния дял в ЕКБ.

Цената на проекта, съгласно избраното предложение на руската компания “Атомстройекспорт”, е 3,997 млрд. евро. НЕК ще покрие дяловото си участие с 2400 дка терен на площадката край Белене, някои от съоръженията там и ще осигури от Евратом 300 млн. евро, както и друг заем от Европейската инвестиционна банка. За българското участие във финансирането бяха водени разговори и с инвестиционни банки като “Джей Пи Морган”, “Голдмън енд Сакс”, “БНП-Париба”, “Дойче банк”, “Лемън Брадърс”, “Креди Суис”, “Газпромбанк”

Фактически бъдещият съакционер трябва да осигури над 2 млрд. евро  за строежа на централата под формата на заемни или собствени средства. Досега са водени директни разговори за участие в проекта с немската Е.ON, френската EDF, чешката CEZ, италианската “Енел”, испанската “Ибердрола”, белгийската “Трактабел” и руската РАО ЕЕС.

В заявленията си кандидат - инвеститорите трябва да посочат какъв дял от проекта искат да придобият като брой обикновени акции и съответно подчинен дълг и дали имат интерес да участват и в експлоатацията и поддръжката на АЕЦ “Белене”. От НЕК уточняват, че бъдещата ядрена мощност може да се управлява от ЕКБ или от създадена за целта компания между държавната електрическа компания и външния инвеститор в съотношение както при ЕКБ. Потенциалните участници трябва да посочат и дали смятат да купуват ток от “Белене”, в какви количества,  за колко време, по каква формула за формиране на цената и дали електроенергията ще е за вътрешния пазар или за експорт.

Друго изискване към бъдещите акционери е да осигурят дълговото финансиране на проекта чрез предоставяне на корпоративна гаранция. Изискваният кредитен рейтинг е най-малко ‘A’ или равностоен по отношение на пропорционална сума от първостепенния дълг на ЕКБ. Другият вариант  е чрез договаряне с компанията Белене за изкупуване на част от произведената електроенергия при условия, които ще помогнат за набирането на дълговото финансиране.

От своя страна НЕК обещава да сключи поне 15-годишен договор за изкупуване на част или на цялото количество електроенергия, произведено от централата.

В поканата към инвеститорите се посочва, че договорните и финансовите условия на Електроенергийната компания Белене все още се разработват и подлежат на промяна.

На проявилите интерес инвеститори ще бъде направена оценка на опита в управлението и осигуряването на изграждане на атомни електроцентрали, трансгранична продажба на електроенергия и дали имат адекватна финансова способност да обезпечат участието си в проекта. Ще се излъчи шорт листа и попадналите в списъка компании ще получат информационен меморандум за проекта. В него ще се посочат условията на управление на ЕКБ, включително правата на външния инвеститор при вземането на решения в компанията за Белене.

НЕК си запазва правото да променя без предизвестие процедурата за предлаганата продажба на права за заявяване на акции в Електроенергийната компания Белене или да спре търга по всяко време преди сключването на обвързващо споразумение за продажба. Разходите на кандидатите са за тяхна сметка, уточняват от държавната компания.

В публикуваната покана се потвърждава отлагането на основния договор с изпълнителя на строежа – руската компания “Атомстройекспорт”, с която миналия октомври бе сключен едногодишен договор за извършване на първоначални работи. Тогава бе заявено, че окончателният контракт за инженеринг, доставка и изграждане ще се подпише в средата на 2007 г., но сега става ясно, че това ще се случи в края на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?