НЕК очаква да разшири износа си от 2005 година

Националната електрическа компания (НЕК) очаква да увеличи възможностите си за износ от октомври т.г. или от началото на 2005 г., когато Балканският регион трябва да се включи в Обединените европейски енергийни системи. Въпреки че износът на НЕК за региона през първите седем месеца на 2004-та се е увеличил, основната причина е сривът в доставките през май и юни м.г., а не увеличени нужди от ток в региона, стана ясно от интервю на главния инженер на НЕК Митю Христозов пред БНР.

Износът на български ток от януари до юли т. г. е с 35 % повече, отколкото за същия период през 2003 г., каза Христозов. Той призна, че основна причина за увеличението е липсата на доставки през май и юни м.г., след като месец по-рано Турция едностранно прекрати доставките от България.

Към днешна дата България доставя ток на Румъния, Гърция, Македония, Черна гора. Износът през юли и август т.г. обаче е по-малък от миналогодишния, защото двама от основните клиенти - Албания и Сърбия, задоволяват енергийните си нужди чрез ток от своите водни централи.

През този август компанията продава извън страната около 720 мегавата, преди година експортът е стигал до 1500 мегавата.

Христозов подчерта, че НЕК продължава да покрива чрез износ повече от половината дефицит в региона, като в момента е стигнал до 75 процента.

Христозов съобщи още, че за първите седем месеца потреблението на електроенергия в страната е намаляло с 3 процента. Като основна причина той посочи по-високите температури през отоплителния сезон.

От октомври т.г. трябва да бъде възстановена паралелната работа на енергийната система на Балканите с тази в Централна Европа, а най-късно през пролетта на 2005 г. вероятно ще бъде възстановена паралелната работа с Обединените европейски енергийни системи, съобщи още Христосков.

Досега техническа пречка бяха разрушените електропроводи в Босна по време на войната в бивша Югославия.

По този повод Христозов съобщи, че от догодина НЕК ще има техническа възможност да изнася ток за 22 европейски страни. Той прогнозира, че българската електрокомпания ще успее да пробие на европейските пазари, защото все още поддържа по-ниски цени отколкото тези в Централна Европа например. След възстановяването на техническите възможности за експорт на ток за Европа, НЕК ще може да продава електроенергия на няколко европейски борси.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?