НЕК: Пазарът налага използването на търговци при износа на ток

НЕК: Пазарът налага използването на търговци при износа на ток

Националната електрическа компания дава част от износа си на търговци на електроенергия, защото либерализацията на регионалния пазар го налага. Това заявиха от пресцентъра на дружеството, потърсени от Mediapool за коментар на изнесените данни от бившия председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели Георги Касчиев. В своя авторска статия, публикувана от изданието, той посочва, че компанията се лишава от 70 млн. лв. печалба заради посредници в износа на ток, на които е даден 90 на сто от експорта.

Тези фирми обаче не са посредници, както твърди Георги Касчиев, защото те не получават комисионни от сделката, а търговци, които купуват електроенергията на българската граница на пазарни цени, определяни от периода на годината, месеца и часовете от денонощието. След това те я пласират на свои цени на регионалния или европейския пазар, заявяват от НЕК.

Според компанията количествата от експорта, които се продават на търговци, варират между 65 и 90 на сто и това става основно при пълноводни месеци. През тези периоди в страната се дава приоритет на хидроенергетиката и остават електроцентрали с ненатоварени производствени мощности, на които НЕК трябва да заплаща неизползваната разполагаемост или т. нар. студен резерв. Чрез търговците на електрическа енергия, компанията си подсигурява договори, с които реализира продажби и в тези месеци. Така производствените мощности остават максимално натоварени през годината, обясняват от НЕК.

Освен това търговците на ток са предпочитани все повече и от електрическите компании в Македония, Сърбия, Гърция, Косово и Хърватия, с които НЕК сключва договори също така и чрез международни търгове или по заявки. Причината е, че тези фирми чрез различни търговски и схеми купуват електроенергия на изгодни цени от енергийни източници в Европа и успяват да предложат атрактивни сделки на либерализиращия се регионален и европейски пазар.

Сключваните от НЕК договори за продажба на ток на границата, са с компании с дейност в Австрия, Германия, Словения, Чехия, Италия, Швейцария, Великобритания, САЩ и др. С български фирми не се търгува, защото според действащия енергиен закон до януари 2007 г. държавната електрическа компания е единственият търговец  на електроенергия за износ. От догодина това ще може да прави всяка електроцентрала, но за момента друга българска фирма не може да сключва договори за експорт на български ток.

По-големите търговци на ел.енергия, с които работи НЕК, са Atel, EGL, Sempra, EFT, EDF, IPN и Ezpada, заявиха от пресцентъра.

Справка на Mediapool показа, че Аtel е швейцарски доставчик на електроенергия, който работи на пазарите в Италия, Германия, Франция, Скандинавия и Централна и Източна Европа. EGL (Електрицитет Гезелшафт Лауфенбург) е немски търговец на ток и природен газ. Щатската Sempra доставя за потребители в САЩ, Канада, Мексико, Южна Америка, Европа и Азия. EFT (Енерджи Файненсинг Тийм) е европейска търговска и инвестиционна група, базирана в Белград, но с представителства в доста европейски държави и специализирана за енергийни доставки в Западна, Централна и Югоизточна Европа. Френската EDF (“Електрисите дьо Франс”) е най-популярна от всичките търговци, с които работи НЕК. Ezpada e шведска компания с офиси в Швейцария, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Румъния и Хърватия.

Заради динамиката на пазара с тези търговци се сключват едногодишни, месечни и дори седмични договори, като последните имат възможност за постигане на по-изгодни за НЕК цени.

НЕК ЕАД, като търговско дружество, собственост на държавата, не само не се отказва от печалба, но прави всичко възможно да реализира по-големи приходи от износ при максимално изгодни за страната условия, коментираха още от пресцентъра му.

През миналата година компанията изнесе близо 8 млрд. киловатчаса, за тази година се очакват същите обеми в експорта на електроенергия, след 2007 г. обаче рязко ще се свият възможностите за продажба на ток зад граница, заради извеждането от експлоатация на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?