НЕК предостави арбитражното решение за АЕЦ "Белене" на депутатите

Снимка: БГНЕС

"Националната електрическа компания" (НЕК) е осигурила достъп на депутатите до арбитражното решение за АЕЦ "Белене"и до документите по съдебния процес, в рамките на който българското държавно дружество бе осъдено да плати 620 млн. евро и ежедневни лихви за забава от 167 хил. евро на руската "Атомстройекспорт" (АСЕ). Това съобщиха от НЕК в сряда, когато с документа са се запознали народните представители от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров.

Двамата искаха решението на арбитражния съд да стане публично, но при обсъждането предишния ден на законопроекта за отпускането на държавен заем за НЕК за уреждането на борча ѝ към АСЕ стана ясно, че той съдържа търговска тайна на АСЕ, която трябва да бъде пазена пет години от разтрогването на отношенията ѝ с НЕК. Още тогава бе обявено, че при интерес народните представители могат все пак да се запознаят с арбитражното решение.

Сега това са сторили двамата депутати от Реформаторския блок, като четенето е станало в присъствието на директора на НЕК Петър Илиев. Мартин Димитров обясни пред Mediapool, че в продължение на три часа са разгледали само част от 420-страничния документ. Когато се запознаем напълно със съдържанието на решението, ще излезем с коментар, посочи той.

От НЕК обявиха, че са готови да сътрудничат на всички народни представители, които проявят интерес към решението на Арбитражния съд към Международната търговска камара в Париж по казуса АЕЦ "Белене“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?