НЕК призна прихващане на стар борч към ЕВН за милиони

Извънсъдебното споразумение ще се отрази върху арбитражния иск на австрийците за 600 млн. евро

НЕК призна прихващане на стар борч към ЕВН за милиони

Постигнато е извънсъдебно споразумение  по стар спор за многомилионен борч на "Национална електрическа компания" (НЕК) към доставчика на ток в Югоизточна България ЕВН, която бе започнала да си прихваща дължимите суми от свои плащания към държавната фирма и заради това през 2014 г. енергийният регулатор започна процедура по отнемане на лиценза ѝ. Това съобщиха от "ЕВН България "Електроснабдяване" в понеделник, когато е било подписано споразумението между двете спорещи страни.

До решението се стигнало, след като през октомври 2016 г. стана ясно, че НЕК не е успяла да осъди ЕВН пред Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата за част от направените от ЕВН прихващания в периода от 1 юли 2012 и 31 юли 2013 г.

Спорът възникна заради спрени преводи от страна на НЕК към ЕВН за покриването на разходите на компанията по задължението ѝ да купува електроенергия от възобновяемите източници  и да я предава на НЕК. Така частната компания реши да приспадне дължимите суми на НЕК от собствените си фактури за купена от държавния доставчик електроенергия за потребителите на дружеството.

Същият подход приложиха и останалите двама доставчика на ток ЧЕЗ и "Енерго-Про", в резултат на което Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в началото на 2014 г. започна процедура по отнемане на лицензите и на трите компании. Тогава съобщените от регулатора задължения на ЕВН към НЕК бяха за над 216 млн. лв., борчовете на държавната компания към електроснабдителното дружество бяха около 200 млн. лв.

Част от дълга на НЕК вече е прихванат, а останалата ще се издължи по същия начин.

Според публикуваното на сайта на австрийската компания майка на ЕВН България" съобщение за извънсъдебното споразумение се посочва, че то ще повиши чистата ѝ печалба за текущото тримесечие с 38 млн. евро. Това обаче не означава, че тази сума е стойността на уреждания дълг, заявиха от българската компания.

Тя допълни, че подписаният с НЕК протокол потвърждава становището на ЕВН, че характерът на прихващанията на дългове е търговски, а не лицензионен, и доставчикът на ток приема, че така отпада и основанието на КЕВР да продължи производството по отнемане на лицензията за дейността обществено снабдяване с електрическа енергия, издадена на дружеството.

Подписването на това извънсъдебно споразумение ще бъде взето предвид при разглеждането на заведения от ЕВН още през юли 2013 г. иск срещу България пред Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка. То е по няколко казуса освен този, по който сега е постигнато споразумение. Има претенции за нарушаване на споразумения за защита на инвестициите, за определяни под пазарните цени на електроенергията и други. Стойността на иска е около 600 млн. евро и последно на 11 януари 2017 г двете страни са дали финансова информация по делото. Кога ще има произнасяне не е ясно, но уредената сега сума ще отпадне от претенцията на ЕВН..

Това не е единственото дело срещу НЕК и България за водената от предишни състави на КЕВР регулаторна политика относно тремата доставчика на електроенергия у нас.

"Енерго-про" заведе иск за 54 млн. евро, а ЧЕЗ – за стотици милиони евро, срещу българското правителство, защото не е защитило инвестициите им с регулаторните решения по отношение на ценовата политика и различни нормативни актове в сектора.

Споделяне

Още от Бизнес