НЕК продала без търг на избрани фирми ток на занижени цени

Прокуратурата прави проверка, според Кадиев щетите са за 30 млн. лв.

НЕК продала без търг на избрани фирми ток на занижени цени

"Националната електрическа компания" (НЕК) е продала без търг чрез пряко договаряне и на цени, които са нанесли щети на дружеството, 2.361 млн. мегаватчаса електроенергия за 2015 г., съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на парламентарния контрол в петък в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Кадиев.

Това е станало в периода септември – ноември 2014 г. от предишното ръководство на държавната електрическа компания. Договорените сделки са станали по заявка на осем фирми, които са проявили интерес към на практика цялото количество енергия на НЕК за свободния пазар. Дължимите суми от страна на купувачите били платени авансово, което било едно от условието на проведената процедура, за която обаче не са научили другите търговци на ток.

Кои са фирмите и на какви цени са сключени договорите Петкова не съобщи, защото това било търговска тайна, но обясни, че извършената проверка в НЕК установила притеснителни данни около тези контракти и затова информацията вече била дадена на прокуратурата, а тя от своя страна в момента извършвала досъдебно производство.

Кадиев посочи, че по негова информация сключените договори са за 250 млн. лв. и на цени от 70-75 лв. за мегаватчас, което е под цените, постигнати в търговете за продажбата на ток от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изтнок 2", които са държавните производители на електроенергия. Според депутата от БСП постигнатите цени са 10 на сто от възможните, от които НЕК е била ощетена с около 30 млн. лв.

Той препоръча на Петкова НЕК да предоговори цените но тези сделки или да прекрати контрактите като ясни, че е чел договори на НЕК за продажба на ток, в които има клаузи с условия за спиране на договорите, и "ако в тези договори няма такива  клаузи, някой трябва да каже защо". (Съпругата на Кадиев има фирма за търговия с ток – бел. ред.)

Петкова обясни, че е разговаряла с предишното ръководство на НЕК (тогава директор на компанията бе Екатерина Истаткова – бел. ред.) за извършените сделки и отговорът му е бил, че правилата на компанията за търговия с ток позволяват подобни сделки и няма нарушения. За да не се повтарят обаче подобни ситуации вече НЕК разработвала нови правила за търговия.

Пред депутатите Теменужка Петкова каза още, че очаква до края на 2015 г. у нас да заработи борса за търговия с електроенергия и припомни, че дружество на "Българския енергиен холдинг" получи през декември 2014 г. лиценз за такава борса. Сега се внедрява платформата за търговия, дори се надяват борсата да тръгне преди края на 2015 г., каза енергийният министър.

Попитана за разработването на нова енергийна стратегия на България, тя каза, че такава ще бъде изготвена след като на европейско ниво приключат преговорите по пакета "Климат-Енергетика" за периода до 2030 г. като целта е България да има стратегия, която отговаря в най-пълна степен на европейските изисквания. След като бъде изготвена тази стратегия, направи ѝ се екооценка и бъде одобрена от парламента, ще се разработи и национална програма за енергийна ефективност

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?