Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НЕК съди тримата доставчици на ток за 120 млн. лв.

1 коментар
НЕК съди тримата доставчици на ток за 120 млн. лв.

Държавната "Национална електрическа компания" (НЕК) е завела арбитражни и търговски дела за близо 120 млн. лв. срещу дружества на австрийската компания ЕВН и чешките ЧЕЗ и "Енерго-Про", които разпределят и доставят електроенергия. Това сочат представените от енергийния министър Теменужка Петкова данни в рамките на петъчния парламентарен контрол в отговор на депутатът от "Атака" Магдалена Ташева.

Четири от делата са арбитражни и са срещу снабдителите "ЧЕЗ Електро България“ АД, "ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД и "Енерго - Про Продажби“ АД . Общата сума на претенциите на НЕК е 111 174 651.57 лв. заради дължими от трите дружества суми за цена на активна електрическа енергия. Не се посочва обаче кое дружество за колко е съдено. И четирите дела още са висящи, по думите на Петкова.

Тя допълни, че друго арбитражно дело между НЕК и "Енерго-Про Продажби" заради неплатени фактури от страна на снабдителя с насрещни искове и от двете страни е приключило с уважаване и на двата иска и е извършено прихващане между двете суми. Петкова не съобщи какъв е техният размер.

Най-вероятно става въпрос за спора между двете компании, когато "Енерго-Про" задържа плащания към НЕК заради непогасени от държавната фирма суми за купена възобновяема енергия. НЕК бе осъдена да плати на чешката компания 52.5 млн. лв., а "Енерго-Про" да даде 8.493 млн. лв.  Това означава, че всъщност държавната фирма е трябвало да извади 44.161 млн. лв.

Отделно НЕК е завела други шест търговски дела. Три от тях са висящи и са за над 7.38 млн. лв. Те са заведени срещу "Енемона Ютилитис” АД, "ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД и "ЧЕЗ Електро България“ АД. Предметът на исковите претенции е свързан с неизплатени задължения по договор, дължими суми за цена на активна  електрическа енергия и дължими суми по фактури, каза Петкова пред депутатите.

Останалите три, които са били срещу "Енерго-Про Мрежи“, "Енерго-Про Продажби“ и "ЕВН България Електроразпределение“ за общо над 13.5 млн. лв., са отхвърлени. Претенциите на държавната компания са били за дължими от трите фирми суми за цена пренос, за добавка зелена енергия, за добавка високоефективно комбинирано производство, както и дължими суми за цена на активна електрическа енергия.

С определение на съда едно търговско дело, водено от НЕК срещу "ЧЕЗ Разпределение България“ , е преминало към "Електроенергийния системен оператор". Искът срещу чешката компания е за над 5.833 млн. лв. и е за дължими суми за цена пренос и за добавките зелена енергия, високоефективно комбинирано производство и невъзстановяеми разходи.

Срещу самата НЕК обаче се водят дела и от "ЧЕЗ Електро Бъэлгария" и от "ЕВН България Електроснабдяване" за компенсиране на техни разходи за купуване на зелена енергия по отменена вече методика на енергийния регулатор. Ако държавната компания бъде осъдена, тя ще трябва да плати на ЧЕЗ 16 млн. лв., а на ЕВН – 100 млн. лв.

Отделно двама от чужди собственици на електроразпределителната мрежа водят международния арбитражен съд на Световната банка дела срещу България за защита на инвестициите им, които са пострадали от ценовата политика на енергийния регулатор през годините. 

Искът на ЕВН е за над 1 млрд. евро заради щети от определяните от енергийния регулатор цени за бита, както и за дължими от НЕК суми за задължителното изкупуване от електроразпределителното дружество на енергията от възобновяеми източници. Претенциите на "Енерго-Про" са за 54 млн. евро компенсации от ценови решение в периода 2012-2014 г. От ЧЕЗ пък миналия ноември обявиха, че ще съдят България за "стотици милиони евро", но явно не е започнала процедурата.

Ташева поиска от Петкова информация и за тези две дела, но не получа такава с мотива, че защитата по тях се води от финансовото министерство и въпросът трябва да бъде пренасовен към него.

Отделно енергийният министър коментира, че взетият заем от собственика на НЕК – "Българският енергиен холдинг", за разплащане на дълговете на дъщерното дружество с двете т. нар американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3" не е предпоставка за поскъпване на тока.

Като разход в цената на тока НЕК ще отчете единствено размера на лихвата от заема, а не размера на главницата по кредита, каза Петкова. Тя припомни, че заемът от 535 млн. евро е предоставен без държавни гаранции и без обезпечение. Това е заем за мостово финансиране, който е обвързан с издаване на облигация в същия или по-голям размер. Облигациите следва да бъдат пласирани до 12 месеца, БЕХ трябва да издаде облигационна емисия и с приходите от нея да погаси задълженията към избрания кредитор. Годишно спестените 96 млн. лв. от НЕК след договореното намаляване на цените на тока от американските централи са повече от годишните разходи за лихви по отпуснатия заем, каза Петкова. Според изявления на НЕК годишната лихва за заема ще е 68 млн. лв.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Отделно двама от чужди собственици на електроразпределителната мрежа водят международния арбитражен съд на Световната банка дела срещу България за защита на инвестициите им, които са пострадали от ценовата политика на енергийния регулатор през годините. демокрация, инвестиции, пазарна икономика, да си дойдем на думата-техните интереси-винаги-нашите никога! Да ви .............

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.