НЕК съкрати срока за строежа на АЕЦ Белене

НЕК съкрати срока за строежа на АЕЦ Белене

Националната електрическа компания е поискала от двамата кандидати за строежа на АЕЦ Белене да съкратят сроковете за строежа на двата блока с по две години. Това съобщи в сряда Роман Здебор, ръководител на проекта от страна на чешкия консорциум Шкода Алианс, в който участват Шкода Ядрено машиностроене, Шкода Прага и Института за ядрени изследвания, Ржеж.

Така вместо 10 години от подписването на договора да се пуснат и двата блока, това трябва да стане за шест години за 1 блок и за 8 – за втория реактор, допълни Иржи Демиш, търговски директор на Шкода Ядрено машиностроене. Засега не са ясни мотивите на НЕК за поставеното ново условие, за това ще се разговаря идната седмица, но ние имаме готовност да спазим новите изисквания, допълни Демиш. Той не можа да коментира как това ново изискване ще се отрази върху цената на централата.

В момента Шкода и НЕК основно преговарят за дострояването на АЕЦ Белене с вече доставеното оборудване на площадката на АЕЦ Белене, което е по-евтиният вариант, но засега не може да се каже с колко по-малко би стувал този вариант от два изцяло нови блока, тъй като в момента се обсъжда пък ефектът от допълнителните рискове, които носи старото оборудване, нуждаещо се от модернизация. За цени в момента не може да се говори, тъй като стойността на централата ще зависи от крайния обем договорени доставки, за които Шкода Алианс е осигурила финансирането, каза Демиш.

Чешката фирма ще използва и доставения вече руски парогенератор и германския кран. Ако бъде определен за изпълнител, консорциумът ще си сътрудничи с конкурента Атомстройекспорт, ако има икономическо-търговска изгода или ако получи в хода на преговорите с НЕК сигнал, че трябва да работи заедно с руснаците, каза Мирослав Фиала, генерален директор на Шкода Ядрено машиностроене, която е водещата фирма в консорциума. Досега обаче изобщо не е ставало и дума за съвместна работа на Шкода Алианс и Атомстойекспорт, допълни той.

Предлагаме на България шест пьти по-безопасна централа, отколкото е чешката в Темелин, заяви Йозеф Мишак, генерален директор на Института за ядрени изследвания в Ржеж. Базовият проект е руската технология ВВЕР-1000, но сьс стотици подбрения, за които имаме лиценз и правно всичко е издьржано, заяви Демиш. Системата за управление на реакторите е на американската Уестингхаус, която се предвижда да е подизпълнител на проекта.

С около 20 български фирми се предвижда да работим, като списъкът е същият като руския, каза Фиала. Той допълни, че вероятно ще се надхвърли предвидените в тръжната документация 30 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес