НЕК се оплака, че КЕВР я ощетява с над милиард лева

Година след година регулаторът не признава разходи в цената на тока, за да се повишава тя с малко

Шефът на НЕК Петър Илиев алармира енергийния министър за състоянието на компанията, архивна снимка БГНЕС

"Националната електрическа компания" (НЕК) се оплака, че губи над 1 млрд. лв. заради ценовите решения на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Изпълнителният директор на държавното дружество Петър Илиев изпрати писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на регулатора Иван Иванов.

В документа се отбелязва, че към края на май 2019 г. оборотният капитал на НЕК е на минус с близо 1.054  млрд. лв. Дружеството продължава да не е компенсирано за направени от него разходи за закупена електроенергия за над 1 млрд. лв. за регулирания пазар на бита и дребния бизнес само за периода 2013-2015 г. и нещата с последното ценово решение на КЕВР се задълбочават.

Илиев напада директно КЕВР за състоянието на НЕК, както и политиката на регулатора спрямо двете т.нар. американски въглищни централи ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", посочвайки, че техните цени надвишават определените като пазарни от комисията и естеството на тяхната мощност се тълкувало различно от регулатора, според това как пасва на вземаните от него решения. Ценовите решения на КЕВР поддържат слаб ръста на цените, но влияят изключително зле на финансовото състояние на НЕК, оплака се най-сетне и държавната компания, след като това правят от години частните дружества от бранша, работещи на регулирания пазар за ток.

Запитан от Mediapool колко точно са щетите на НЕК заради ценовите решения на енергийния регулатор в последните години, Илиев не пожела да коментира. Той посочи, че влиянието от случващото се на регулирания и на свободния пазар за електроенергия е различно и динамично. По думите му целта на анализа е да се обърне внимание на отговорните институции, че това положение не може да продължава до безкрай и най-сетне трябва да се вземат предвид разчетите на държавната компания за цените.

В анализа са засегнати различни аспекти от дейността на НЕК за различни периоди от време – както минали, така и с прогнози, за отражението на решенията на КЕВР до средата на 2020 г., когато изтича започналият на 1 юли ценови регулаторен период.

Илиев не е съгласен с това, че КЕВР е определила на двете американски централи прогнозна цена до 30 юни 2020 г. от 98 лв./Мвтч при положение, че за всички останали в сектора определената пазарна стойност за базов товар е 89 лв./МВтч. Според държавната компания одобряването на тази разлика от страна на КЕВР е незаконосъобразно. Илиев посочва, че определената по-висока цена създава опасност енергията от тези две мощности, която държавното дружество е длъжно да купува по силата на дългосрочни договори, да не може да бъде продадена на борсата за ток при тези стойности. Това означава загуба от около 7 млн. лв. за НЕК само от това перо, изчислява шефът на НЕК.

Според него други 3.2 млн. лв. ще загуби дружеството от това, че КЕВР не е включила в одобрените от нея цени за крайните потребители влязлата в сила от 1 юли 2019 г. цена, която производителите на ток трябва да плащат за достъп до електропреносната мрежа. Така НЕК като производител на енергия от ВЕЦ ще трябва да плаща на "Електроенергийния системен оператор" по 44 лв/МВтч, на като купувач на тази енергия няма да получава нищо, когато после я продаде.

От НЕК допълват, че заради предишни ценови решения на регулатора, оспорени в съда от частни дружества, трябва да платят близо 12 млн. лв. на топлофикации, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, за периода от 2013 до 2015 г. Държавната компания упреква КЕВР, че е знаела за този проблем преди да определи цените до края на юни 2020 г. и въпреки това не е предприела действия за компенсиране на държавната компания. Сега тя ще може да си търси едва през следващата година от Фонда за сигурност на електроенергийната система, в който внасят 5 процента от приходите си всички производители на ток. Сред тях е и НЕК, чиято годишна вноска надхвърля 11 млн. лв.

Компанията се оплаква още, че регулаторът не ѝ е признал в разходите за следващите месеци и 11.4 млн. лв., платени от нея в минали периоди допълнително на четирима търговци на ток заради непризнати в цената ѝ добавки.

Шест регулаторни периода не е променяна определената от КЕВР максимална търговска надценка на НЕК от 2.29%, при максимално възможна от 3%, жалва се още Петър Илиев.

Само от обществената доставка на електроенергия НЕК има непокрити загуби за 214.5 млн. лв. в периода 2014-2018 г. Голяма част от тях се формират от лихвите по отпуснатите от БЕХ кредити за оборотни средства, поради ликвидната криза, в която изпада дружеството в предходните години, заради тарифния дефицит от определяните ѝ в предишни години цени на тока.

НЕК припомня, че КЕВР в свое решение от 30 юни 2014 г. е признала, че дефицитът на компанията от дейността ѝ на пазара за бита в предишните две години е близо 1.5 млрд. лв. и трябва да бъде компенсирана за това. В резултат обаче следващото ценово решение на комисията прибавя нов дефицит за  около 900 млн.лв.

В резултат на тези взаимно изключващи се изисквания НЕК е претърпяла над 502 млн. лв. загуба за периода от 1 юли 2014 г до края на юни 2015 г. За същия период КЕВР не е признала и разходи за близо 103 млн. за закупуване на парникови емисии, които държавната компания трябва да купува за дейността на американските централи.

Вече 5 регулаторни периода КЕВР отклонява искането на НЕК за компенсация на тези допълнителни разходи за общо 605.476 млн. лв с мотива, че трябва да се извърши проверка на отчетените данни, обяснява Илиев.

В очакване на тази проверка обаче само от решенията за 2013-2014 и 2014-2015 г. с безусловно формиран тарифен дефицит от 1.040 млрд. лв., посочва се още в анализа.

Той завършва с уверението, че НЕК ще продължи да възразява срещу необоснованите откази на КЕВР за компенсиране на безусловни разходи, произхождащи от техни решения и ще настоява да бъде приет погасителен план, който да се спазва, за извършване на компенсацията.

Споделяне

Още от Бизнес