НЕК ще получи 290 млн. лв. заради тока по дългосрочните договори

Снимка: БГНЕС

Общественият доставчик - "Националната електрическа компания" (НЕК), ще бъде компенсирана с 290 млн. лв. през 2016 г. заради задължението си да купува ток по дългосрочните договори с възобновяеми енергийни източници и двете американски въглищни централи. Това реши правителството, което одобри в сряда приходите и разходите във фонда "Сигурност на електроенергийната система”, създаден миналото лято, за да балансира разликите в преференциалните и пазарните цени.

През миналата година така на НЕК бяха платени 163 млн. лв. от фонда, в който влизат 5-процентни отчисления от приходите на всички електроцентрали и от продажбата на спестени държавни парникови емисии. За 2016 г. изчисленията са, че от вноски на производители на електроенергия ще влязат 150 млн. лв., а от въглеродни квоти ще влязат 140 млн. лв.

За издръжка на самия фонд са предвидени до 150 хил. лв. Според регламента фондът може да ползва до 0.1 на сто от събраните в него средства за собствени нужди, но не повече от 250 хил. лв. за една календарна година.

От правителствената пресслужба обаче уточняват, че тези разчети са правени при сега действащите цени на електроенергията, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране. Те обаче предстои да бъдат променени от 1 юли 2016 г. и съответно разчетите на фонда е бъдат актуализирани с новото ценово решение.

Споделяне

Още от Бизнес