НЕК ще предоговаря всичките си контракти

НЕК ще предоговаря всичките си контракти

В момента структурата на “Националната електрическа компания“ (НЕК) не е ефективна и е нужна оптимизация на дружеството и промяна в управлението, което да доведе до финансовото му оздравяване. Това заяви новият изпълнителен директор на НЕК Георги Миков пред БТА.

Той посочи, че това ще става на две стъпки.

Краткосрочните мерки са предоговаряне на всички сключени търговски споразумения на компанията в търсене на по-добри условия за НЕК, което трябва да стане до края на годината. Основно ще се търси намаляване на оставащите до края на годината плащания по инвестиционни проекти за общо 150 млн. лв., уточни Миков пред Mediapool. Ще се правят опити за натиск за постигане на по-добри условия и по проекта за изграждане на хидровъзела “Цанков камък“ в рамките на очертаващото се ново договаряне с изпълнителя – австрийската “Алпине“, допълни той.

В сряда има среща на изпълнителите и инвеститорите по проекта, по чиято реализация в момента има забавяне. Спряло е усвояването на кредитите и ще трябва да предоговаряме, каза Миков.

За това дали сред намеренията влиза натиск за цената на АЕЦ “Белене“ той не се ангажира, тъй като проектът е в процес на преосмисляне от страна на кабинета, но не отрече, че ако проектът се продължи, ще се пробва сваляне на стойността на центрата.

Ще се затяга финансовата дисциплина, чрез делегиране на ясни права и отговорности вътре в структурата, ще се ограничат и разходите като се спрат всички ненужни инвестиции, каза Миков пред БТА.

В по-дългосрочна перспектива ще се търси преструктурирането на компанията като за целта ще бъде нает консултант, “защото не съм удовлетворен от това, което виждам“, допълни назначеният преди седмица нов шеф. по думите му обаче преструктурирането “не е еднократен процес и не бива да бъде прибързан, иначе ще получим същия резултат и ще се срамуваме след време, че сме го направили“.

“Затова ще направим нещо по-разумно и дългосрочно. Аз съм имал възможност да работя в определено по-модерна компания и ще се опитам да принеса възможно най-доброто от този опит в НЕК, защото НЕК е балансьорът на пазара и стожерът на електроенергетиката в България“, каза Миков, който дойде на поста от управата на чешката компания ЧЕЗ в България.

По думите му конюнктурата на енергийния пазар е такава, че ако дружеството, което той пое с 43 млн. лв. загуба, завърши годината на нула или с минимална печалба, ще е успех, макар и неголям за компания с 2.7 млрд. лв. оборот. Той посочи като свой приоритет именно оздравяването на компанията, но заяви, че основният фактор НЕК за излезе на червено е комбинацията от “особеностите в регулацията на цените“ и неблагоприятната конюнктура на външния пазар - малко търсене и ниски цени и високо предлагане заради добрата година по отношение на водния ресурс през лятото.

“Ситуацията с производството на електроенергия не е благоприятна, защото един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй" излиза в ремонт от 11 септември до ноември и това ще повиши средната цена на продаваната от НЕК енергия над определените ѝ от ДКЕВР цени за регулирания пазар.

Миков заяви още, че НЕК няма полезни ходове по предоговорените от предишното ръководство на НЕК нови условия по заема от БНП-Париба от 250 млн. евро за АЕЦ “Белене“. Вече има решение от бившия съвет на директорите и на БНП-Париба е даден мандат да преговаря от името на НЕК за защита на интереса ѝ пред кредиторите.

“Ние нямаме много верни ходове. Наистина коефициентите, които се наблюдават, са нарушени, предоговорени са по-добри коефициенти, но за сметка на по-висока лихва. Това, което не се казва, е, че банките са дали през 2007 г. кредит при изгодни за НЕК условия, а сега те вече не печелят от този кредит и затова настояват за предоговаряне. Подобно поведение към клиентите не е лоялно от страна на банките, но в момента това е положението“, коментира Миков.

Той допълва, че “като гражданин на България аз съм изключително несъгласен с това, но като изпълнителен директор на НЕК не искам компанията да изпада в състояние да бъде изискуем кредитът, защото тогава не сме в добра позиция и не бива да го допускаме“.

Заради това споразумението за допълнителната лихва ще бъде подписано, “а ще дойдат по-добри времена на кредитния пазар и тогава ще предоговорим заема при по-добри условия, защото сме достатъчно голяма компания“, заяви шефът на НЕК.

Той увери, че компанията има възможности да обслужва този заем и че това няма да се отрази върху цените на продаваната за потребителите електроенергия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес