НЕК ще спести 50 млн. лв. годишно за тока от ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово"

"Ей И Ес България" е инвестирала 13.6 млн. лв. в корпоративна социална отговорност

НЕК ще спести 50 млн. лв. годишно за тока от ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово"

Националната електрическа компания (НЕК) ще направи икономии за 50 млн. лв. годишно от намаляването на цената за разполагаемост на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" ("Марица Изток 1" – старо име) с 14%, което влезе в сила през май. Това заяви Оливие Маркет, изпълнителен директор на "Ей И Ес България" по време на годишната конференция на компанията.

Намалението на цената влезе в сила незабавно, след като НЕК изплати всичките си просрочени задължения към ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово", които възлизаха на 309 млн. евро.

От месец май НЕК се разплаща навреме и няма просрочени задължения, каза Иван Цанков, главен търговски директор на "Ей И Ес България".

Веднага след получаването на просрочените плащания от НЕК, компанията "Ей И Ес" е погасила и своите задължения към мини "Марица Изток" в размер на 51 милиона евро. В момента ние нямаме просрочени плащания към мините, заяви Оливие Маркет.

ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" е произвела 2.3 TWh електроенергия до октомври 2016 г., за които са консумирани 3.8 млн. тона въглища, каза Тодор Бележков, изпълнителен директор "Експлоатация" на "Ей И Ес България".

През 2016 г. ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" получи международна награда за особени заслуги на Британския съвет за безопасност и награда RoSPA категория "Злато" за безопасност и здраве при работа от Британското Кралско Дружество за предотвратяване на трудови инциденти.

Централата е сертифицирана и по интегрираната система за управление по здраве, безопасност при работа (OHSAS 18001), околна среда (ISO 14001) и активи (ISO 55001).

През октомври 2016 г. в присъствието на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова беше официално открит Младежкият център в Гълъбово – най-голямата инвестиция на "Ей И Ес България" по линия на корпоративната социална отговорност на компанията.

С безвъзмездното финансиране от 4.4 млн. лв. от "Ей И Ес България" бяха изцяло реновирани сграда и прилежащия парк, предоставяйки на жителите на Гълъбово спортна зала, фитнес, детски площадки и сцена.

Общата инвестиция на компанията в корпоративна социална отговорност в община Гълъбово до момента възлиза на над 13.6 млн. лева, каза Оливие Маркет.

Корпорацията "Ей И Ес" (AES) е световна енергийна компания, която е включена в списъка Fortune 200. В 17 страни има топлоелектрически централи и проекти за възобновяеми енергийни източници. За компанията работят 21 000 служители. Приходите на дружеството възлизат на 15 млрд. долара за 2015 г. Компанията управлява активи за 37 милиарда долара.

"Ей И Ес" е на българския пазар от 2001 г., като инвестициите ѝ до момента надхвърлят 1.6 млрд. евро.

"Ей И Ес България" е собственик на най-новата топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово", на съоръжението за депониране на отпадъци край село Обручище, както и мажоритарен собственик на "Ей И Ес Гео Енерджи", която оперира най-големия ветроенергиен парк в страната - "Свети Никола" край Каварна.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?