НЕК спира тока за “Кремиковци” заради дългове

НЕК спира тока за “Кремиковци” заради дългове

Националната електрическа компания (НЕК) изключи в ранния следобед в понеделник захранването с ток на металургичния комбинат “Кремиковци” през 110 киловолтовия електропровод “Богров Изток” в подстанция “Казичене”. Това съобщиха от електрическата компания.

С това е започнало поетапното спиране на подаването на ток за комбината заради натрупан близо 2,18 млн. лв. дълг към НЕК, в който не влизат лихвите. Дългът е текущ - за доставена и неплатена електроенергия.

На 14 февруари е било изпратено писмо до ръководството на комбината, че ако не си плати, електрокомпанията ще започне да му спира тока по съответен график, съобщиха от НЕК. Въпреки това комбинатът не предприел стъпки за уреждане на отношенията и комбинатът продължава да е некоректен платец.  

Отделно заводът има стари задължения за електроенергия за около 90 млн. лв., за които са сключени няколко договора за разсрочено плащане, които се покриват с различен интензитет. Преди 2-3 месеца НЕК пак била предприела подобни стъпки спрямо “Кремиковци”.

Когато бе приключена сделката за закупуването на комбината от компанията на Прамод Митал “Митал Стийл” през миналата година, новият собственик и министърът на икономиката и енергетиката се споразумяха за изплащане на всички стари задължения на дружеството към държавата. НЕК е държавна компания.

НЕК е предупредила комбината да вземе мерки за предотвратяване на производствени щети и аварии вследствие на спирането на електрозахранването.

Единственият коментар от страна на “Кемиковци” бе, че между двете страни има спорни въпроси, които ще се разрешат на предстояща среща. От там обаче не уточниха за кога е насрочен разговорът и  какви са спорните въпроси.

Споделяне

Още от Бизнес