С година и половина закъснение, скандал и арести заради продължили плащания за милиони

НЕК спря договора си с "УорлиПарсънс" за АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС

Година и половина след решението на правителството и парламента за спиране на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", "Националната електрическа компания" (НЕК) е прекратила договора си с "УорлиПарсънсНюклиърСървисис", която е инженеринговият консултант за строежа на АЕЦ "Белене". Това съобщи българската компания в понеделник и уточни, че за това решение е уведомена "УорлиПарсънс".

Държавното дружество допълва, че с встъпването си в длъжност (което стана в началото на юли 2013 г. – бел. ред.) новото ръководство на НЕК е върнало на архитект-инженера всички предоставени от него за плащане от електрическата компания фактури. Те са четири за общо 5 349 363.60 евро. От НЕК изчисляват, че сумата се равнява на минималните работни заплати на близо 34 500 българи.

Спирането на договора идва след скандал около плащане на над 8.6 млн. лв. за услуги на "УорлиПарсънс" след спирането на ядрения проект, заради което миналия петък бяха повдигнати обвинения за длъжностно присвояване срещу последните двама шефове на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и на управителя на "УорлиПарсънс България" Събин Събинов и на Богомил Манчев, собственик на подизпълнителя "Риск Инженеринг". Анастасов е обвинен за плащането на фактурите към "УорлиПарсънс", Лефтеров – че проявил безстопанственост, а Събинов и Манчев - че им давали съвети да плащат за надзора на площадката въпреки решенията за кабинета и Народното събрание от края на март 2012 г. за прекратяване на строежа на АЕЦ "Белене".

Анастасов, Лефтеров и Събинов дори бяха арестувани за 24 часа преди две седмици в рамката на обиски на прокуратурата, ДАНС и МВР в офисите на "УорлиПарсънс", "Риск Инженеринг" и НЕК заради сигнал, че се унищожават документи за злоупотребите. Манчев се размина със задържането, тъй като бе в чужбина, а след като се върна обясни, че търсените в спецакцията документи са били предаде още преди това в прокуратурата.

Тезата на държавното обвинение, че при плащанията на издадените след спирането на строежа на АЕЦ "Белене" фактури има нарушения, бе неведнъж оспорена от Богомил Манчев. Според него решението на правителството и парламента от края на март 2012 г. не е достатъчно, за да се спрат търговските договори на НЕК с изпълнителя руската компания "Атомстройекспорт" (АСЕ) и архитект-инженера "УорлиПарсънс", а е трябвало министърът на икономиката и енергетиката да нареди на НЕК да спре договорите съгласно заложените в тях клаузи. В петък Манчев каза, че вина за продължаващото действие на контракта с "УорлиПарсънс" имат и министъра на икономиката и енергетиката на ГЕРБ Делян Добрев, и служебният Асен Василев, и сегашният от БСП Драгомир Стойнев.

Тогава говорителят на служебния кабинет на Марин Райков Ивет Добромирова каза, че служебният премиер е наредил още в началото на мандата си на Василев да се изпрати писмо до "Атомстройекспрот" за спирането на техния договор, което Василев по-късно потвърди, че е сторено.

Стана ясно, че действия за спиране не са били предприети само за договора с "УорлиПарсънс", което Манчев твърди, че е било направено по съвет на адвокатската компания "Уайт енд Кейс", която е защитник на НЕК в заведеното срещу нея арбитражно дело в Париж от АСЕ за 1 млрд. евро заради поръчано, изработено и неплатено оборудване за ядрената централа. Шефът на "Риск Инженеринг" обясни също, че неговата компания изпълнява строителния надзор на площадката на спряната АЕЦ "Белене", която все още е във владение на АСЕ и за да се консервира теренът трябва да се извади акт 10 от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

За да се издаде този акт обаче, трябва да се съставят предавателни протоколи за състоянието на всички обекти, намиращи се на площадката, което без прекратен договор не може да стане.

Сега вече може да се предприемат тези действия, но ще мине период на юридическо-технически преговори за установяване на състоянието на наличните сгради и оборудване на терена за АЕЦ "Белене", коментираха засегнатите страни.

От "УорлиПарсънс" на този етап не коментират действията си след прекратяването на договора им и връщането на фактурите им, но преди време подизпълнителят им Богомил Манчев заяви, че тъй като става въпрос за реално извършена работа по надзора и поддръжката на строителната площадка, ще си търси по съдебен път плащанията на издадените фактурите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес