НЕК ускорява плащането за АЕЦ "Белене“ до средата на декември

Чака се арбитражното решение за сваляне на ежедневната лихва; АСЕ готова веднага да даде оборудването

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и първият зам. генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на руската държавна корпорация "Росатом“ Кирил Комаров, сн: БГНЕС

"Националната електрическа компания“ ще ускори плащането на дължимите над 620 млн. евро за произведеното от руската "Атомстройекспорт“ (АСЕ) оборудване за АЕЦ "Белене“ и смята да погаси задължението изцяло до средата на декември, вместо до края на същия месец. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти, след като във вторник присъства на церемония по предаването на документите за обследването на V блок на АЕЦ "Козлодуй“ за удължаването на живота му до 2047 г.

Плащането е в резултат на решението на арбитражния съд в Женева по спора между двете компании за поръчаното ядрено оборудване по проекта "Белене“. Очаква се съдът в скоро време да се произнесе окончателно по българската претенция за намаляване на всекидневната лихва за забавено погасяване на дължимата сума. Тя бе определена на 167 хил. евро, но руската компания е приела четири от седемте забележки на НЕК за начина на формирането ѝ и сега трябва да стане ясно какво ще е намалението на лихвата. Петкова не пожела де се ангажира с прогноза.

Все още не са приключили преговорите за графика на плащането на дължимата сума, каза министърът, но уточни, че "желанието и амбицията на НЕК е финалното разплащане да стане до средата на декември 2016 г.“.

За да стане това, България трябва да получи одобрението на Европейската комисия за отпускането на безлихвен възмезден заем от българския бюджет към НЕК за сумата по арбитражното дело, което представлява държавна помощ за търговско предприятие. За да получи нотификацията, НЕК трябва да договори с АСЕ графика за разплащане, стана ясно от думите на Петкова.

"АСЕ вече е поканила представители на НЕК да инспектират произведеното за АЕЦ "Белене“ оборудване“, каза Кирил Комаров, първи заместник-генерален директор на собственика на "Атомстройекспрот“ - "Росатом“. НЕК трябва да реши кога и как да провери скъпо струващото и консервирано оборудване, готови сме, ако изпълнителят иска, да го разконсервираме, но това са допълнителни разходи“, каза още Комаров, който присъства на церемонията в Козлодуй.

"Готови сме да предадем оборудването веднага, след като получим парите за него, но ако българската страна поиска, може да го оставим на съхранение при нас. Цената за това не е космическа, има пазарни оценки“, допълни Комаров.

Той каза още, че се отнася с благодарност към Петкова за разбирането за бързо изпълнение на арбитражното решение. "Уверени сме, че този инцидент, който се случи (съдебният спор за АЕЦ "Белене“) и премина, няма да попречи на сътрудничеството ни в областта на ядрената енергетика. Очаквам в най-скоро време да приключим регулирането на графика по плащането и АСЕ да получи парите до средата на декември 2016 г. и да затворил тази страница, за да работим ползотворно“, каза още Комаров.

На самата церемония изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй“ Иван Андреев и Евгений Салков, изпълнителен директор на "Русатом Сервис“, част от "Росатом“ подписаха протокол за предаването на заключителните документи от обследванията на оборудването на V блок на ядрената централа и фактическото му състояние, които показват, че животът на реактора може да бъде удължен с още 30 години. С тези документи ядреният оператор ще може да внесе искане в Агенцията за ядрено регулиране заявление за нов десетгодишен лиценз за работа. Сегашният изтича в началото на ноември 2017 г. и в рамките на следващата година ядрената централа ще трябва да проведе известни дейности по модернизацията на оборудването, за да получи нов лиценз. Модернизацията е паралелен процес, при който топлинната мощност на реактора ще повиши 104 процента. Това става с текущи обществени поръчки и Салков посочи, че компанията му ще участва в тях по собствена преценка.

Обследването на състоянието на V блок бе извършено от консорциум между руските компании "Русатом Сервис“ и "Росенергоатом“, както и френската "Електрисите де Франс“ (E Де Еф).

Двамата руски представители многословно обясниха как работата е свършена за 25 вместо за 27 месеца "благодарение на мениджмънта на АЕЦ "Козлодуй“ и атмосферата на близост и доверие между българските и руските специалисти, както и изключително бързата работа на Е Де Еф".

И Комаров, и Петкова акцентираха върху важността от удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй“, които осигуряват 33 процента от българската електроенергия на най-ниската цена.

Обследването на оборудването на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ и възможностите то да работи още 30 години също се извършва от "Русатом Сервис“, но в консорциум с българската "Риск Инженеринг“. Документите по този анализ трябва да бъдат готови до края на 2018 г., но Комаров намекна, че и там работата може да приключи по-бързо.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?