НЕК задлъжняла на АЕЦ “Козлодуй” с 45 млн. лв.

НЕК задлъжняла на АЕЦ “Козлодуй” с 45 млн. лв.

Дълг от 45 млн. лв. е натрупала Националната електрическа компания (НЕК) към АЕЦ "Козлодуй", съобщи пред журналисти във вторник изпълнителният директор на атомната централа Иван Генов. По думите му става въпрос за произведен от централата ток, който НЕК е купила през последния месец и половина, но не е платила.

Ако НЕК забави и следващото плащане, което трябва да постъпи на 11 юни, дългът ще достигне 60 млн. лв., каза Генов. Той допълни, че това пречи на работата на централата и на ремонтната ѝ програма.

От електрическата кампания обясниха задълженията си с финансовите затруднения, които изпитвали след спирането на ІІІ и ІV блок на централата, което не им позволявало да изнасят ток и с печалбите от експорта да компенсират продажбите си на вътрешния пазар под  себестойността им.

Купуваме тока за 6.1 ст./кВтч, а го продаваме за 6.2 ст., при положение, че с разходите ни реалната цена е 7.5ст., а електроразпределителните предприятия (ЕРП)  го продават за 14 ст., посочиха от НЕК.

От дружеството се надяват Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да им одобри по-високи цени, на които да продават тока на ЕРП-ата. От своя страна крайните снабдители искат поскъпване между 6 и 9 процента, но регулаторът обяви, че ще допусне увеличение от 1-2 процента.

АЕЦ "Козлодуй" също е поискала от комисията 24-процентно увеличение на цената на произвежданата електроенергия, което да покрие нейната себестойност.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?