НЕК заплашена от глоба до 300 млн. лв. заради монопол

Държавната фирма нарушила конкуренцията като продала ток на предпочетени купувачи

НЕК заплашена от глоба до 300 млн. лв. заради монопол

Държавната "Национална електрическа компания" (НЕК) може да бъде глобена с до 300 млн. лв. заради злоупотреба с господстващото си положение в търговията с електроенергия. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на дружеството обвинения в нарушения на антимонополните правила при провеждането на търгове за продажба на ток през ноември 2014 г., когато са били поканени само избрани фирми да сключат сделки, а голяма част от доставчиците въобще не са научили за това.

Според КЗК това е нарушение и съгласно Закона за защита на конкуренцията НЕК може да бъде санкционирана с до 10 на сто от оборота си за предходната на наказанието година. За 2015 г. оборотът на държавната фирма е 3.034 млрд. лв., според финансовия ѝ отчет.

Производството на антитръстовата комисия бе образувано след жалба на търговеца на ток "ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп“ ЕАД (ЕВН ТСЕЕ). Дружеството на австрийската ЕВН, която снабдява с ток Югоизточна България, се оплака, че е било поставено в по-неблагоприятно положение спрямо конкурентите му, които са били директно поканени за купят на едро електрическа енергия с пиков товаров профил.

Това е най-скъпата и най-търсената на пазара енергия, а през февруари 2015 г. стана ясно, че НЕК е продала на занижени цени цялата си свободна електроенергия за 2015 г. на избрани фирми, които са били поканени на неясен принцип да сключат сделки. Смята се, че от сделките на тъмно компанията е ощетена с около 30 млн. лв. С казуса се зае и прокуратурата, но засега не е обявен някакъв резултат.

Разследване на Mediapool показа, че шест фирми са били сред привилегированите купувачи. Това са българското дружество "Енерджи Маркет", швейцарските ЕФТ (EFT) и "Алпик Енергия България", "Акспо България", "АСМ Енерджи" и "Ритъм-4-ТБ". "Енерджи Маркет" е напазарувала най-големи количества и така се е облагодетелствала най-много. Фирмата има дългогодишни търговски отношения с държавата и се твърди, че зад нея стои бившият председател на управата на "Български енергиен холдинг" Георги Христозов, но официално името му не присъства сред акционерите.

"Енерджи Маркет" дори бе глобена от КЗК в хода на разследването на казуса, заради това, че не оказва съдействие.

Сега антимонополната комисия излиза със становище, че поведението на НЕК при тези сделки е дискриминиращо, нарушава конкуренцията и засяга интересите на потребителите на електроенергия. В проучването си КЗК потвърждава, че държавната електрическа компания е продала енергия "пик“ на избрани от нея по неясни, публично неоповестени критерии търговци на електрическа енергия.

"На направените през октомври 2014 г и декември 2014 г. от страна на ЕВН ТСЕЕ запитвания за закупуване на пикова електрическа енергия, чрез участие в търгове или чрез пряко договаряне, НЕК не е отговорило, като едва през януари 2015 г. е уведомило молителя, че не разполага с достатъчно свободни количества за реализация на свободен пазар", констатира КЗК.

Според комисията продажбата на ток на избрани купувачи им дава ценови предимства и те са поставени в по-благоприятни условия. Както Mediapool писа преди година, част от предпочетените от НЕК търговци са продали купената пикова енергия на конкурентите си на по-високи цени. Освен че те са реализирали печалби от това, потърпевши са крайните клиенти, чиито цени се повишават.

От КЗК допълват, че двете страни в производството имат право на достъп до материалите по преписката, както и 30 дни да представят писмени възражения по предявените твърдения и да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения.

След това комисията ще реши дали и каква санкция да наложи на НЕК.

Подобна глоба ще е удар върху държавната фирма, която тъкмо започна да се съвзема финансово и през миналата година реализира значителен спад на загубата си от 586.509 млн. лв. през 2014 г. до 196.709 млн. лв. След редица законодателни промени през 2015 г. за повишаване на приходите на компанията, тя стартира настоящата година с оперативно печалба от близо 39 млн. лв.

НЕК обаче е застрашена не само от тази санкция от КЗК, а и още съдебни претенции за крупни суми от страна на редица чужди компании, с които е в търговски отношения. Най-скоро се очаква да приключи арбитражът с руската "Атомстройекспорт" заради спрения строеж на АЕЦ "Козлодуй". Искът на тази фирма е за над 1 млрд. евро. Отделно се водят още дела с ЕВН – също за около 1 млрд. евро, както и с ЧЕЗ и "Енерго-Про", които не са обявили точно стойността на исковете си, а само, че са за "стотици милиони".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?