НЕК заплашена от съд, ако не плати дълга си към американските ТЕЦ

НЕК заплашена от съд, ако не плати дълга си към американските ТЕЦ

"Националната електрическа компания" (НЕК) може да бъде дадена на арбитражен съд, ако да края на април не погаси старите си задължения към т.нар. американски ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", коментира изпълнителният директор на "Ей И Ес България" Оливие Маркет пред БНР в петък.

НЕК дължи на двете въглищни централи общо 1.008 млрд. лв., от които около 600 млн. лв. е борчът към "Ей И Ес", за неплатени количества електроенергия, изкупени по преференциални цени по дългострочните договори с двете мощности. Близо година мина откакто държавното дружество се споразумя с двете американски компании за намаляване на цената на тока по договорите, но поевтиняването ще влезе в сила само при погасяване на дълговете към американските ТЕЦ, които тогава бяха около 700 млн. лв.. От април 2015 г . досега обаче компанията собственик на НЕК – "Българският енергиен холдинг" (БЕХ), не успява да получи търсения заем до 650 млн. евро.  Междувременно на четири пъти бе удължаван крайният срок за плащането на дълговете.  

След две провалени процедури, в момента БЕХ преговаря с консорциум между "Джей Пи Морган" от италианска и китайска банки по тяхната оферта за отпускане на моментално мостово финансиране, което до една година да бъде върнато след пласирането на организирана от консорциума облигационна емисия за същата сума. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви преди дни, че до около 25 март трябва да приключат разговорите по параметрите на заема.

Ако този срок се спази, до края на април, когато изтича поредното удължаване на срока на споразумението за намаляването на цената на двете ТЕЦ, има достатъчно време за физическото получаване на парите от НЕК и физическото им изплащане на въглищните мощности, стана ясно от думите на Маркет.

Издължаването на тази сума ще помогне и на държавните "Мини Марица Изток", тъй като двете американски централи веднага ще им изплатят дължимите от тяхна страна общо 330 млн. лв. за доставени въглища.

Веднага след разплащането между енергийните фирми ще влезе в сила и договореното намаляване на цената за разполагаемост на двете американски централи, което се очаква да пести около 100 млн. лв. годишно на НЕК.

Условие за действие на намалената цена също така е НЕК вече да плаща редовно за изкупения ток. Ако пак започне да забавя издължаването по фактурите, договорената отстъпка (14% от "Ей и Ес" и 17 на сто от "КонтурГлобал" в цената, плащана за държане в готовност на мощностите – б.а.) ще спре да се прилага. Тя ще стане ефективна отново в момента, в който нашият партньор започне да изплаща задълженията си навреме, обясни Оливие Маркет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?