Вежди Рашидов:

Нека Борисов се успокои, не е необходимо да умира сега, не ни трябва мъртъв

След две отложени заседания на МС, пресслужбата обяви следващото за "29 февруари"

Сн. БГНЕС

"Нека да се успокои, не е необходимо да умира сега, нали не ни трябва мъртъв, трябва ни жив", заяви министърът на културата в оставка Вежди Рашидов в четвъртък в коментар за здравословното състояние на Бойко Борисов.

Рашидов каза, че премиерът в оставка, все още е в болница "Лозенец" и се възстановява. Борисов е болницата от вторник следобед, когато вдигнал високо кръвно.

"Вчера отидох да му докладвам за някои неща. Малко му е високо кръвното. Вчера му се виеше свят. Нормално е човек при толкова вълнения да има и своите кризи. Пък ние с премиера сме най-старите в кабинета", заяви Рашидов.

Той поговори с репортери в Министерския съвет, където отиде втори пореден ден за насроченото правителствено заседание, което обаче отново бе отложено заради здравословните проблеми на премиера в оставка. От пресслужбата на МС съобщиха, че заседанието все пак "ще се проведе на 29 февруари". Вероятно чиновниците в Министерския съвет са имали предвид датата 1 март.

Рашидов и как се е стигнало до оставката на кабинета.

Решението било взето късно вечерта на 19 февруари, а на сутринта обявено от Борисов в парламента.

"Късно вечерта решихме екстремно да подадем оставка. Аз смятам, че този премиер беше отговорен. Едно изречение накара правителството да подаде оставка и премиерът го каза в словото си. Когато всички коментирахме, че вече има кръв българска на Орлов мост, премиерът беше човекът, който каза едно изречение. Премиерът каза: "Дошъл съм с обичта на тези хора, без значение какво се случва оттук нататък, но аз няма да сложа петно на партията си и на министрите си от българска кръв". Това беше поводът", разказа Рашидов.

Той уточни, че е имало и "вариант да се изкара мандатът, но не с кръв”. На въпросната консултация са присъствали между пет - десет министри.

Вежди Рашидов коментира, че все още е рано да се каже дали приключва с политиката.

"С политика не съм се занимавал. Отидох в Кърджали, за първи път от 20 години спукахме бастиона на Доган. Бях се заинатил, че този бастион може да бъде пробит от друга партия, успях да го направя, възложиха ми тази задача, за която хората смятаха, че един творец не би се справил. Амбициите ме накараха да се опитам да се справя, ще оставим времето да оцени дали съм се справил", каза Вежди Рашидов, припомняйки кандидатирането си за депутат на ГЕРБ в Кърджали през 2009 г.

Той коментира още, че не "е мястото за един творец банката на парламента, но съм дал дума на премиера Бойко Борисов до изборите да бъда около него и каквото мога ще му помогна".

"Дълбоко се съмнявам, че вече ще поема толкова тежък кръст. Ако моите хора, моята гилдия настояват, тогава бих помислил. Аз много държа на моите хора, защото утре ще бъда част от тях. За малко бях чиновник. Бях прозрачен. Отворил съм вратите на министерството ", посочи Вежди Рашидов.

Той използва момента и да благодари на финансовия министър в оставка Симеон Дянков.

"Отивам си спокойно. Благодаря на Дянков, на археолог номер 1, че бяхме приятели. Винаги съм се опитвал да им обясня колко важно нещо е българската култура. Аз нямам тръпката на чиновника, до вчера не можах да разбера какво значи да си министър", каза Рашидов.

Той се възпротиви на желанието на депутати от "Атака" вече да присъстват на заседанията на Министерския съвет.

"Тук не е Аврамов дом. Започна съвсем да става анархия. Да са живи и здрави, да си седят в парламента, там им е мястото. Ние влизаме ли в тяхната стая? Ще ги взема в НДК да играят", каза Рашидов.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?