Едно към едно от депутатските уста:

"Нека не правим изказвания, които провокират провокация”

Снимка: БГНЕС

Из депутатските изказвания от парламентарната трибуна или пред журналисти в кулоарите на парламента без редакторска намеса

Мая Манолова (БСП):

За протестите срещу правителството: "Обичайна практика на ГЕРБ е да си съберат общинските фирми и вместо на работа, да отидат в София. Категорично не приемам да принуждаваш и да плащаш на хора, които зависят от определени работодатели, работещи в общински фирми, с кметове, в случая имам в предвид от ГЕРБ, да дойдат в София да протестират”.

Лютви Местан, лидер на ДПС:

За контрапротестите: "Не знам как тези хора са дошли, предполагам, не са дошли с кораби, защото София няма пристанище”.

"Ако подобни протести са партийно организирани, биха имали друга масовост. Абсолютно несъстоятелно е. Вероятно това са поддръжници на кабинета, респективно – на партиите, които стоят зад този кабинет. Това е факт".

За "Атака" и ГЕРБ: "Има нещо трогателно елементарно в упорития опит на ГЕРБ и на лидера на тази партия да се опитат да внушат теза за управляваща тройна коалиция. Ще приема подобни твърдения от страна на медиите, от страна на протестиращите. Но ако има няколко души в тази държава, които на тема "Атака” навеждат глава и мълчат виновно, то това е точно ГЕРБ, лидерите на ГЕРБ, защото те, в това число и тогавашният министър на регионалното развитие, бяха в откровен съюз с "Атака”.

"След оттеглянето на подкрепата на РЗС и на Синята коалиция, три вота на недоверие се оказаха неуспешни заради двойната коалиция ГЕРБ – "Атака”. Когато тези неща са известни и когато си бил в прегръдка с една политическа сила, да се опитваш да бъдеш морален съдник е нелепо.”

На въпрос как ще продължи почивката си: "Бях на море в Евксиноград и ми личи по тена, който не е от баща ми (закачка по адрес на Бойко Борисов, който заяви от трибуната преди седмици, че тенът му бил от баща му, а не от морето, и че и той искал да е рус и бял). Бях в компанията на семейството си, на моята съпруга. Сега ще се отдам на организационна работа в партийната централа. Събота и неделя ще отскачам – къде за лов на хвъркат дивеч и тук-таме ще се отдам на другото си хоби – ще кльонкаме по Дунава, това е един метод за улов на сомове”.

Сергей Станишев, лидер на БСП по адрес на ГЕРБ и президента:

На дебата по ветото на президента: "От ГЕРБ се отрекоха от Дянков, изхвърлиха го като парцал. Последният мохикан - Плевнелиев, иска да се запази бюджетът на Дянков".

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ:

На дебата за ветото: "Не знам какъв е бил парламентът четири години, но работеше спокойно, идвахте на работа спокойно. Сега няма един ден, в който да не преминаваш през полицейски кордони. Обградени сме като в Египет".

Към Станишев за избора на Плевнелиев за президент: "Не съжалявам, че нашата партия го излъчи, но излъченият от вас предишен президент Първанов истински съжалява, че ви е посочил за председател на БСП. Горчиво съжалява".

И продължение в кулоарите на парламента: "Той (Станишев) толкова се е изнервил, не е лесно човек да е под чехъл. Под чехъл е на човека, който реално управлява БСП - Моника Йосифова. И всички го знаят. Категорично”.

За думите си, че Първанов съжалявал, че е посочил Сергей Станишев за свой наследник: "Той го казва. Вижте, че се вайка всеки ден човекът, като гледа какво е оставил в БСП”.

Отговорът на Станишев два часа по-късно пред радио К-2: "Комплексар".

Йордан Цонев (ДПС), председател на бюджетната комисия:

За президента: Навън от 63 дни има протести срещу задкулисието в политиката. Какво друго е ветото на президента освен задкулисие? Да обслужваш един кръг "Капитал” с един политолог. Искам да кажа на този политолог - познаваме ви прекрасно от 1998 г. и сме ви сърбали попарата всички политически сили, и ГЕРБ ще ви сърбат попарата”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?