Нека се надпреварват, накрая аз ще кажа кой е първи, кой втори

Нека се надпреварват, накрая аз ще кажа кой е първи, кой втори

Надпреварата между министрите е в полза на държавата. С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира във вторник видимото напрежение между двамата вицепремиери Симеон Дянков и Цветан Цветанов.

В понеделник Дянков препоръча на колегата си Цветанов ″МВР повече да работят и по-малко да говорят″ по повод на честите съобщения за акции на органи на вътрешното министерство срещу производители или дистрибутори на акцизни стоки. Акциите уличават в лоша работа митниците, нещо, което Цветанов не спестява да казва в прав текст. Дянков, в чиито ресор са митниците, се дразни от намесата и защитава митническия директор Ваньо Танов. Цветанов и Танов са в лоши отношения от времето на работата им в МВР.

″Откакто казах в парламента, че ще им е много мъчно на тези, които се занимават с контрабанда, мисля, че надпреварата е кой колко повече е заловил от другия″, продължи да раздава правосъдие между Танов и Цветанов премиерът.

″Конкуренцията е стимул. Те не говорят един към друг – всеки един си хвали службата и казва, че работи по-добре и е задържал повече, а аз ги сумирам и накрая ще кажа, кой е първи, кой е втори в надпреварата, а тя е в полза на държавата. Резултатите показват, че това е конструктивно″, продължи Борисов и даде пример, че са задържани ″милиони кутии контрабандни цигари и бутилки алкохол″.

По повод на думите на Дянков за ″многото говорене и малкото работа″, той каза, че не ги разбира. ″Има достатъчно свършена работа, която да коментира″, допълни Борисов.

″Това, че вътрешният министър е желан гост в сутрешните блокове на телевизиите, показва, че е актуален и е свършил много работа. Не виждам лошо. Искате да ги спра да не участват в сутрешните блокове?″, попита той и заяви, че само той е този, който дава оценките на министрите и вицепремиерите.

Ще гоня докрай производителите на алкохол, да не се опитват да ме търсят″

Борисов оправда акциите на МВР, които доведоха до задържането на големи количества алкохол с фалшиви бандероли. Последните бяха преди броени дни, когато на няколко места в страната бяха задържани повече от 250 хиляди бутилки алкохол, повечето от които с фалшиви бандероли. Напитките бяха на един от едрите призводители - Винпром Карнобат.

″Факт е, че вече производителите на алкохол заявяват със стотици хиляди повече бандероли за следващите месеци. Ще ги гоня докрай и казвам през вас - всякакъв опит да се свържат с мен – да спрат да го правят, няма да стане″, каза той.

Премиерът отсече, че те ще имат проблеми, докато не започнат да си плащат 100 % всички бандероли. Той обяви, че ако това не стане, ще им затвори заводите, ″и то скоро″.

Цветанов: Проблемите на митниците остават

За съжаление, контрабандата и проблемите, които стоят като ресор на митниците, остават, заяви по-рано през деня вътрешният министър Цветан Цветанов пред бТВ. Той обясни, че няма интрига между МВР и митниците, като отказа да влезе в полемика с колегата си Симеон Дянков за ″говорещите и работещите″.

Като пропуски в работата на митниците Цветанов даде пример акция преди Великден, при която бяха заловени около 225 хил. бутилки, от които 1/3 с фалшиви бандероли. Цветанов обясни, че контролът, който се осъществява при производителя на алкохол, е с митничар. Всеки ден митнически служител присъства по време на лепенето на бандероли. Така на края на работния ден се прави протокол за изразходвания продукт. Цветанов не пропусна да посочи една от последните акции, при която в Сливен бяха открити 250 хиляди бутилки алкохол с фалшиви бандероли.

Ден по-рано на семинар шефът на митниците Ваньо Танов опонира задочно на Цветанов, че тези акции са извършени в помещения, които не са контролирани по закон от митниците. Случаите са криминални, а не митнически, каза тогава Танов.

Министър Цветанов обаче е убеден, че тези неща няма как да се случат без протекцията и съдействието на митничари.

″За мен няма значение на какво ниво е тази схема, има значение, че това е система, на която държавата разчита да влязат пари. Иззетите количества алкохол от Великден досега доближава цифрата от 1 млн. бутилки, продължи във вторник Цветанов, като подчерта колко големи са загубите от несъбрани акцизи.

На въпрос възможна ли е смяна на министри, ако приходната част на бюджета не се получи, Цветанов заяви, че за състава на МС може да отговаря само министър-председателят, а всички други проблеми се дискутират на изпълнителна комисия в ГЕРБ.

Министърът отново каза, че целият ресурс на държавата е впрегнат в посока извеждане на страната от тежката икономическа криза.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?