"Нека цъфтят 100 цветя": Главният прокурор на Китай е тук по покана на Цацаров

Сотир Цацаров, снимка БГНЕС

В четвъртък по покана на главния прокурор Сотир Цацаров в България пристигна неговият китайски колега Цао Дзенмин, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение .

В състава на китайската делегацията влизат още Ли Сяофън, главен прокурор на китайската Военна прокуратура, Чен Сю, главен прокурор на провинция Шанхай и г-н Нисян Ибулайн, главен прокурор на Синдзян-уйгурски автономен регион. Делегацията ще остане в България два дни.

В програмата на делегацията са предвидени срещи с вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, с вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова и със зам.-председателя на ВКС Красимир Влахов.

През втория ден от визитата гостите ще посетят гр. Пловдив, където ще се срещнат с административните ръководители на Апелативна и Окръжна прокуратура Иван Даскалов и Румен Попов.

Неотдавна Сотир Цацаров демонстрира, че китайската политика е близа до ума и душата му, след като в изблик на критика към правосъдния министър Христо Иванов го поучи с цитат на създателя на комунистически Китай Мао Дзъдун.

"Нека не възприемаме подхода, че който не е с нас е против нас. Нека цъфтят сто цветя. Нека има 100 мнения по закона за съдебната власт. Целта на министъра явно е да цъфти само неговото цвете", каза през юни главният прокурор, цитирайки Мао Дзъдун, бащата на "Културната революция" в Китай.

"Накрая градината ще покаже кое е най-силното цвете. Всички сме чели и за Северна Корея, и за Китай. Цитираме само това, което ни е удобно – да цъфтят 100 цветя и вашето между тях", обясни тогава Цацаров.

Посещението на китайския главен прокурор показва, че българските магистрати работят усилено по задълбочаване на двустранните си контакти с китайското правосъдие. В началото на август делегация от съда в Шанхай посети Софийския градски съд за обмяна на опит.

Споделяне

Още от България