Некачествени плочки и лепила се продават в магазините

Държавата засили контрола върху строителните материали в разгара на сезона

Некачествени плочки и лепила се продават в магазините

Некачествени плочки и лепила се продават в магазини. Това сочат резултатите от започналата проверка на Държавната агенция за метрологичен и тeхнически надзор (ДАМТН).

Акцията е част от кампанията "Безопасно лято". Проверките на борси и магазини на строителни материали се правят в цялата страна в разгара на строителния сезон. Те ще продължат до края на годината и ще обхванат продукти, за които има подадени сигнали от потребители, че не са качествени като дограми, стъклопакети и изолации.
 
"Проверките са целогодишни, но в сезона на ремонтите са по-интензивни, за да се осигури максимален контрол върху строителните материали и безопасност за потребителите", коментира Валентин Чиликов, главен секретар на ДАМТН.

Магазини и складове в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен, Варна и Русе са били първите проверени.

Само в първия ден са били прегледани 62 вида керамични плочки. При 20 вида от тях са открити несъответствия и продуктите са изтеглени от пазара.

Несъответствия са установени и при 19 вида лепила от 75 проверени.

На търговците са съставени актовете. Санкциите за нарушителите варират от 250 до 1000 лв. за търговците и от 5000 до 15 000 лв. за производителите.

Миналата година ДАМТН е направила близо 1000 проверки на строителни материали.

"Има тенденция към подобряване качеството на предлагания цимент, защото само в около една пета от проверения са открити нередности. По-честите нарушения са при керамичните плочки, които са без маркировка СЕ, имат отклонения в размера или не издържат на химичeско въздействие - при една трета от всички проверени", коментира Валентин Чиликов, главен секретар на ДАМТН.

Керамичните плочки се окачествяват от производителя и качеството трябва да е означено върху опаковката. Потребителите трябва да търсят на кашона описано качеството, да внимават основно за нарушени повърхности, изкривяване и несъответствие в размерите.

Плочките трябва да издържат натоварване, да са устойчиви на износване, термични промени, удар и студ. Допълнително трябва да е дадена информация за приложението им - за външно или вътрешно ползване, за стенни или подови облицовки.

При лепилата трябва да е деклариран техния клас - циментови, дисперсни и лепила от реактивни смоли. Необходимо е да има информация за тяхната еластичност, времето за втвърдяване и вложените добавки.

Върху опаковката на лепилото (най-често хартиени торби) трябва да има описание на продукта и да е упомената областта на приложение и срок на годност.

Декларираните експлоатационни характеристики на лепилата за плочки трябва да са в допустимите граници, според хармонизиран стандарт БДС EN 12004. Лепилото трябва да притежава необходимите качества за съответната употреба.

Инспекторите ще следят за наличие на Декларация за експлоатационни показатели и инструкция за приложение на материалите на български език, СЕ маркировка за съответствие, име и адрес на производителя, или идентифициращо го обозначение и др.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?