Некачествените горива у нас намалели петкратно за четири години

Некачествените горива у нас намалели петкратно за четири години

През последните четири години делът на некачествените течни горива, продавани на българския пазар, е намалял пет път, съобщи пред журналисти в понеделник главният секретар на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол Петър Костадинов.

През 2012 г. разредените бензин и дизел с различни компоненти, за да излизат по-евтино на продавача, са съставлявали 3.4 на сто от общото количество горива. Това са установили проверките на ведомството, което през миналата година е взело 960 проби на продавани по бензиностанциите горива. Делът на "омагьосаните" горива у нас днес е съотносим към средноевропейското равнище.

За сравнение, процентът на некачествени горива през 2011 година е бил 11%. , каза Петър Костадинов. То обясни още, че на България са ѝ трябвали десет години, за да постигне тези резултати, при положение, че в европейските страни това е станало ца четири-пет години.

Костадинов обясни още, че в 2.3 процента от изследваните пробил е установена липсата на задължителната биокомпонента в горивата.

Споделяне

Още от Бизнес