Некоректна туристическа фирма остана без лиценз

Некоректна туристическа фирма остана без лиценз

Туристическата фирма "Мадес груп" е заличена от регистъра на туроператорите. Причината е, че компанията няма валидна застраховка, която е задължителна за извършване на дейността ѝ. Последната полица на фирмата е изтекла през ноември 2016 г. Въпреки това досега тя фигурираше в регистъра на туроператорите.

"Мадес груп" беше замесена в скандал с измамени клиенти и това предизвика проверки от страна на Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите. При проверките се установило, че фирмата няма валидна застраховка "Отговорност на туроператора". В публичния регистър на туристическите агенции, поддържан от Министерството на туризма, се вижда, че полицата на "Мадес груп" е изтекла. Проверката на място във фирмата пък установила, че фирмата има сключена нова застраховка, но не е платила премията по нея и това я прави невалидна.

Преди десетина дни хора се оплакаха, че летните им почивки в Гърция се провалили, след като се оказало, че в хотелите, в които трябвало да отседнат, нямало резервации на тяхно име. Потърпевшите разбрали за това дни преди заминаването си и след като били платили за ваканциите. Основната част от хората запазили почивките си през интернет платформата „Травел базар“, но голяма част от ваучерите им са издадени от „Мадес груп“. След като почивките им пропаднали, туроператорът отказвал да върне парите. От "Мадес груп" пък обяснили на министерството, че са прекратили взаимоотношенията си с "Травел базар" от 1 октомври 2016 г. и сайтът продавал ваучери от името на агенцията неправомерно.

Междувременно от Министерството на туризма информират, че "Травел базар" е спрян от ГДБОП в края на миналата седмица.

Министър Николина Ангелкова коментира, че продължават да постъпват жалби от граждани за неосъществени почивки и невърнати средства от „Мадес груп“ и Травел базар“.

След издаването на заповедта за заличаване, тя ще бъде връчена на туроператора, който в 7-дневен срок трябва да върне оригинала на удостоверението си за регистрация. Освен това фирмата няма да може да кандидатства за ново разрешително в рамките на 2 години. Туроператорът може да обжалва процедурата, но в това време изпълнението ѝ няма да спре.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес