Некоректни наематели на държавни жилища ще губят право на настаняване

Снимка: БГНЕС

Наематели на държавни жилища, които не са били коректни при ползването на ведомствения имот, ще бъдат лишавани от правото за бъдещо настаняване в публична собственост, предвижда одобрени от правителството на заседанието му в сряда промени в Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост.

Регламентира се също така, че когато няма кандидати за настаняване, отговарящи на изискванията, които определят в колко голямо жилище се настаняват семейства с даден брой членове, в свободните за разпределение държавни ведомствени жилища да може да бъдат настанени кандидати, отговарящи на изискванията, независимо от броя на членовете на семейството им. В тези случаи наемната цена ще се удвоява не за цялото жилище, а само за жилищното помещение или помещения с най-голяма площ, с които се надхвърлят нормативите, определени в Правилника.

Настанените по този критерий в държавни жилища нямат право да ги закупят, ако към датата на молбата за закупуване на жилището не са налице изискваните според правилника условия и нормативите, определящи в какво жилище се настаняват семейства с даден брой членове.

С направените изменения и допълнения се прецизират текстове, като се привеждат в съответствие с въведените в Закона за публичните финанси принципи, правила и терминология и се защитава държавният интерес, посочват от правителствената пресслужба..

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?